Jogi mélyrepülés: törvényes a szélsőség?

Jogi mélyrepülés: törvényes a szélsőség?

Első fokon felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a nőt, aki tavaly nyáron festékkel öntötte le a Hazatérés templomának előterében elhelyezett Horthy-mellszobrot. Mint ismert, az elkövető – nyomozás megkezdése – után feladta magát.

Felmentette a bíróság a Szabadság téri Horthy-szobrot festékkel leöntő nőt

Képernyőfotó/Magyar Nemzet

Hírdetés

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nővel szemben rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot, a vád alól a bíróság most felmentette őt. A kerületi ügyészség fellebbez, a vádiratban pénzbüntetésre tesz javaslatot.

A bíróság álláspontja szerint belefér a politikai véleménynyilvánításba és nem veszélyes a társadalomra a cselekmény, ha egy szobrot festékkel leöntenek.

Az ügyben másodfokon a Fővárosi Törvényszék jár majd el.

A műtárgyat a Szabadság téren álló Hazatérés templomában helyezték el. A református templom gyülekezete a honlap szerint az elszakított országrészekből ideérkezett, Magyarországot választó, elsősorban királyi tisztségviselőkből alakult ki az első világháború után. Névadásával az elszakított területek egy részének 1938–1940 közötti visszatérését örökítették meg. Trianon után a határon túli területekről Magyarországra menekülők befogadását és új élet elkezdéséhez szükséges feltételek megteremtését szorgalmazó kormányzó szobra 2013-ban került ide, miután nem engedélyezték a közterületen történő elhelyezést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »