Jogi gengszterizmus Marine Le Pen ellen

Vizsgálat indult Franciaországban Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampánya illegális finanszírozásának gyanúja miatt – erősítette meg kedden a párizsi ügyészség a BFM hírtelevízió értesülését.

Hírdetés

Az előzetes eljárás július 2-án indult egy jogi személytől érkezett hitel ügyében – közölte a vádhatóság. A gyanú természetéről és részleteiről azonban nem közöltek részleteket.
   
Franciaországban a választási kampányok finanszírozását 1990 óta egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága (CNCCFP) intézi és ellenőrzi, s a hatóság jóváhagyása nyomán kapják meg a jelöltek a kampányköltségek egy részének visszatérítését az államtól.
   
Ez a hatóság jelezte a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje kampánya finanszírozásának szabálytalansága miatti gyanút 2023-ban a párizsi ügyészségnek.
   
A nyomozást a párizsi bűnügyi rendőrség pénzügyi részlege folytatja le egy független vizsgálóbíró irányítása alatt – jelezte az ügyészség.
   
„Ügyfelemet soha semmilyen minőségben nem hallgatták meg semmilyen tényállásról ezzel az általános váddal kapcsolatban” – fogalmazott közleményében Marine Le Pen ügyvédje, Rodolphe Bosselut. „Most egy olyan médiakampánnyal néz szembe, amelyre még nem tud reagálni, sem védekezni, mivel nincs tudomása a konkrét panaszokról, melyek részletes válasz tárgyát képezhetnék” – tette hozzá az ügyvéd, jelezve, hogy „hiába” kért további részleteket az ügyészségtől.
   
„Az eljárás egy homályos vádaskodás, amelyet nem lehet vitatni vagy kérdőre vonni, és így a médiában az ügyfelemet pellengérre állítani tisztességtelen” – hangsúlyozta Marine Le Pen jogi képviselője.
   
Az AFP hírügynökség idézte a Nemzeti Tömörülés egyik meg nem nevezett vezetőjét, aki emlékeztett, hogy Marine Le Pen elnökválasztási kampányszámláját 2022 decemberében jóváhagyta az illetékes hatóság, és az állam ez alapján visszafizette a költségek egy részét 2023 februárjában.
   
A hatóság azonban 2023 januárjában az elnökválasztás 12 jelöltje közül csak 11 kampányszámláit tette közzé. A 12. Marine Le Pen volt, ő vitatta akkor a hatóság döntését, amely szabálytalannak ítélt meg 316 182 eurót a politikus kampányköltségeiből. A szuverenista jobboldali politikus az alkotmánytanácshoz fordult jogorvoslatért, amelyet később visszavont. Az összeg a vidéki kampányához használt 12 busz bérlésére vonatkozott.
   
Marine Le Pen csaknem 11,5 millió eurót használt fel a harmadik elnökválasztási kampányához, amelyben alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »