Jogerős: ledózerolják a rózsadombi monstrumot

Jogerős: ledózerolják a rózsadombi monstrumot

Hatmillió forintra súlyosbította a természetkárosítás miatt immár jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Csipak Péter pénzmellékbüntetését tegnap a Fővárosi Ítélőtábla. Megemelték a büntetési tételét annak a hivatali visszaélésben bűnös volt építési irodavezetőnek is, aki budai villáját a szomszédos természetvédelmi terület kipusztításával építtető ingatlanvállalkozó társa volt.

Nem fér kétség ahhoz, hogy a vádban szereplő II. kerületi, Cirbolya utcai ingatlan beépítésekor Csipak Péter és társai 2007-ben történt telekhatáron túli építési tevékenysége jogellenes volt, azzal 2316 négyzetméter természetvédelmi területet károsítottak meg jelentősen, elpusztítva az élőhelyet – szögezte le tegnap a másodfokú, jogerős ítélet kihirdetésekor Lassó Gábor, a Fővárosi Ítélőtábla tanácsvezető bírája. Az igazságügyi szakértő megállapításait idézve kifejtette: a védett területre benyúló betonépítmény, mélygarázsfödém és egy út támfalának elbontásával, a kitermelt talaj visszapótlásával, a kiirtott növényzet mesterséges újratelepítésével is legalább 20-30 éves természetvédelmi „kezelésre” lesz szükség.

Felfüggesztett hegyek

Hírdetés

A táblabíróság a tavaly nyári elsőfokú ítéletet túl enyhének találta. Csipak Péter építtetőre természetkárosítás bűntette miatt kiszabott egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésen nem változtattak, de pénzmellékbüntetését kétmillió forintról hatmillióra emelték. Nem változtattak Csipak bűnsegédei, P. György tervező, L. László műszaki ellenőr és K. Róbert műszaki vezető nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésén, csak az ítélet törvényhelyi megnevezésén módosítottak. Felemelték viszont N. Péter Jánosnak, a II. kerületi polgármesteri hivatal építési és műszaki irodája volt vezetőjének szintén felfüggesztett hat hónapnyi szabadságvesztését egy évre.

Lassó Gábor szerint minden vádlott tisztában volt azzal, hogy törvénytelenséget tesznek, de az önkormányzati irodavezető hivatali hatalmával visszaélve használatbavételi, továbbépítési és fennmaradási engedélyt is kiadatott. – N. Péter János jogtalan előnyt adott, az engedélyezési folyamat az elejétől a végéig jogsértő volt – hangsúlyozta a bíró.

Bár a kipusztított erdőrészhez hasonló alapterületű luxusház érintett részeinek bontását a hatóságok évekkel ezelőtt elrendelték, a Csipak-villa, amelyet a hitelezők most elárvereznének, ma is áll, a megmaradt földet benőtte a gaz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »