Joe Biden: megalapozottak a Vlagyimir Putyin ellen felhozott vádak

Joe Biden: megalapozottak a Vlagyimir Putyin ellen felhozott vádak

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követett el, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által az orosz államfő ellen kiadott elfogatóparancs megalapozott vádakon alapszik – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint péntek este.

Biden az ICC azon pénteki döntésére reagált, miszerint a bíróság háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége – nevezetesen ukrán gyermekek jogellenes deportálása és Oroszországba történő átszállítása – miatt elfogadóparancsot adott ki Putyin ellen.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy noha az Egyesült Államok nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, a testület

Hírdetés

nagyon erős érvvel állt elő”.

Az ICC döntése feljogosítja a nemzetközi bírósághoz tartozó 123 államot, hogy amint az orosz elnök bármely tagállam területére lép, letartóztassa és a hágai bíróság elé vigye Putyint. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője pénteken közölte, hogy Washington is arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország Ukrajna tavaly februári megtámadása óta háborús bűnöket követett el, emiatt is támogatják az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását.

Moszkva tagadta a vádakat; a Putyin ellen kiadott elfogadóparancsot a Kreml felháborítónak, de Oroszországot illetően jelentéktelennek nevezte.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »