Jobb helyzetben a munkavállalók? Kevés elérhető munkaerő és növekvő fizetések

Jobb helyzetben a munkavállalók? Kevés elérhető munkaerő és növekvő fizetések

A magas infláció miatt idén a munkavállalók jelentős részének is emelnie kellett a béreit; mindez a júniusi foglalkoztatottságot elemző statisztikákban is megmutatkozott, már több iparágban reálértékben is növekedtek a bérek.

A havi nominálbér 2023 júniusában évközi összehasonlításban nőtt a gazdaság mind a tíz megfigyelt ágazatában – derült ki a statisztikai hivatal adataiból. A bérek többségében kétszámjegyű ütemben nőttek. A legnagyobb, jelenleg 15%-os növekedést továbbra is a szálláshely-szektor tartotta 1082 eurós átlagkeresettel. A legalacsonyabb, 10 százalékos szint alatti bérnövekedés a szállításban és raktározásban (júniusban 1297 eurót értek el a bérek), valamint a tájékoztatásban és kommunikációban (2372 euró) volt. Ebből is látszik, a bérek ott növekednek a leginkább, ahol korábban nagyon alacsonyan voltak. Ami ennél is fontosabb hír, hogy

2023 júniusában a megfigyelt iparágak fele ellenállt a magas infláció negatív hatásának.

A fizetések növekedése ugyanis magasabb volt mint a pénzromlás üteme. A reálbérek a legdinamikusabban a szálláshely-szektorban emelkedtek, mégpedig 3,8%-kal, mérsékeltebb növekedés volt tapasztalható a kiválasztott piaci szolgáltatásokban (júniusban 1440 euró névértékre), az építőiparban (1044 euró), az éttermi és vendéglátásban (703 euró) és nagykereskedelemben (1468 euró).

Hírdetés

Fontos továbbá kiemelni, hogy több szektorban csökken a foglalkoztatottság,

mert a cégek optimalizálják az alkalmazottaik számát a magasabb költségek miatt vagy leginkább nem találnak megfelelő számú munkavállalót. 2023 első félévét összefoglalva a statisztikusok által vizsgált tíz iparágból csak 5-ben nőtt a foglalkoztatottak száma éves összevetésben, a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatásban 3,9%-kal, az építőiparban 2,5%-kal, valamint az információs és kommunikációs ágazatban 2,1%-kal.

Ezzel szemben a kiválasztott piaci szolgáltatásokban 2,7%-kal,

a nagykereskedelemben 2, a szállításban és raktározásban 0,5%-kal, az iparban pedig 0,4%-kal csökkent a foglalkoztatottak száma.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »