Jó program, kiváló bor és szép időjárás fogadta a látogatókat Bátorkeszi Galambos-dűlőjén

Jó program, kiváló bor és szép időjárás fogadta a látogatókat Bátorkeszi Galambos-dűlőjén

Nyitókép: Körkép.sk

Május 10 -11-én ismét megrendezésre került a Bátorkeszi Borfesztivál, amely a COVID időszakát leszámítva 2006-tól minden tavasszal újrarendeződik.  Az évek folyamán már hagyományozódott, hogy a Szentlászló- valamint a Galambos dűlő évenként egymást váltva adnak otthont e népszerű programsornak. A rendezvény magvát képező, borászattal kapcsolatos tevékenység bemutatásának szervezői Bátorkeszi Község Önkormányzata valamint a SZEGAB Polgári Társulás volt. Elmondásuk szerint 13 helyi borász és 6 vendég borász sorakoztatta fel legfinomabb nedűit a vendégek fogadására.

Bátorkeszi község a Duna-menti síkság keleti peremén, a Komárom – Érsekújvár – Párkány háromszögben, a Garam-menti hátság déli nyúlványainál fekszik.  A falu határának jelentős részét erdő borítja, amely csábító májusi illataival a természetbarátokat is idevonzza.

Idén a galambosi szőlőhegy látta vendégül a népünnepély jellegű rendezvény résztvevőit. A szőlőhegyet ugyan túlzás hegynek nevezni, de a térség sík viszonyaihoz képest valóban az. A hosszan húzódó napfényes domboldal kiváló mikroklímával rendelkezik, amelynek kapcsán a szőlőtermesztés már több évszázados hagyományra tekint vissza.

A 2024-es esztendő borfesztiválja május 10-én, pénteken a délutáni órákban kezdődött a borutca és a kézműves vásár megnyitásával, majd színes gyermekprogramokkal folytatódott.

Szombaton délelőtt a sokakat vonzó, izgalmas és hangulatos Szőlőhegyi Futóversenyre került sor, ahol a versenyzők 12 kategóriában mérhették össze képességeiket. E sportesemény külön érdekessége, hogy a résztvevők 100 méteres távot egy hangulatos borospince kanyargós alagútjain, hordók mellett futhattak végig, melyet az építmény két bejárata tesz lehetővé. Délután pedig a község iskoláinak művészetekben jeles diákjai mutatták be tehetségüket a rendezvény színpadán.

A nap fénypontja a Borlovagok felvonulása volt, akik a szőlőhegy erdővel szegélyezett útvonalán végighaladva vonultak a Tisztás színpadig. A díszes öltözetben felvonuló bortársaságot az elbűvölően elegáns és mutatós perbetei Mazsorettek vezették fel, őket pedig a komáromi Vidám Fiúk Fúvós-zenekara kísérte, hogy az ütemes tánclépés és az ünnepélyes hangulat a díszes menet végéig megmaradjon.

A nagyszínpadon Gyöpös István, a SZEGAB Polgári Társulás elnöke köszöntötte a jelenlévőket, külön tisztelettel az ünnepségen megjelent borlovagrendeket, melyek a következők:

Szent Orbán Borlovagrend, az Ógyallai körzeből Szent Imre Herceg Borlovagrend, Marcelházáról Szent Donáth Borrend, Csókakőről Vinum Ister Granum Regionis Borlovagrend, Esztergomból Csallóközkürti Borbarátok Asztaltársasága Borlovagrend, Csallóközkürtről

Gyöpös István röviden ismertette az egyes borlovagrendek megalakulásának időpontját, történetét és jelenlegi tevékenységét, majd pedig minden jelenlévőnek nagyon kellemes időtöltést kívánt.

Hírdetés

A következőkben Czinke Zsolt, a Bátorkeszi Református Egyházközség lelkipásztora szólt az egybegyűlt közösséghez, idézve az Ószövetség és az Újszövetség témához illő részleteit, amelyek a szőlőről, a szőlőtermesztésről és az ebből előállított nedűről, a borról szólnak:

„Már a Biblia első lapjain, az özönvíz után olvashatunk arról, hogy Noé szőlőt ültetett, majd egyszer bort ivott és bizony részeg is lett tőle. ( Meg kellett még szereznie a személyre szabott mérték ismeretét, ami napjainkban is ajánlatos.) Mózes követei az ígéret földjét keresve… Kánaán földjéről hatalmas szőlőfürtökkel tértek haza, így a szőlő a bőség, a gazdagság jelképe lett.

A Kánaáni menyegzőn JÉZUS a vizet borrá változtatta, az Utolsó vacsorán pedig bort ivott…A keresztény szertartásainkban elengedhetetlen kellék és jelkép a bor. Ott van a katolikus egyházban a miséken, az áldozások alkalmával, és ott van istentiszteleteinken az úrvacsorai közösségek alkalmával… Nekünk, magyaroknak arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Nemzeti Imánkban is szó van a szőlőről:

Értünk Kunság mezein / Ért kalászt lengettél, Tokaj szőlővesszein / Nektárt csepegtettél. (Kölcsey: Himnusz)

Így mi, magyar keresztyénként büszkén vállalhatjuk és vallhatjuk őseink hagyatékát, múltunkat, történelmünket, kultúránkat, vallásunkat, melynek elengedhetetlen része a szőlő, annak megművelése és az abból fakadó bor készítése.

A bor olyan, mint az élet vize számunkra… Az Úr áldása legyen a szőlő telepítőjén, a szőlő művelőjén, a borok készítőjén és azok fogyasztóin. Amen.”

Az ünnepségen jelen volt Bátorkeszi polgármestere, Labancz Roland, valamint több regionális képviselő, továbbá Berényi József politikus, a Magyar Szövetség EP választási listájának vezetője is. A polgármester kifejezte jókívánságait a jó bort kóstolni, valamint szórakozni vágyó fesztiválozó közösségnek, a listavezető politikus mindezek mellett elismerését is kifejezte a nagyszabású rendezvény megszervezése kapcsán.

Berényi Józseftől megtudhattuk, hogy a jelen fesztivál az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Kisprojekt Alap segítségével valósulhatott meg.

Az említetteken kívül további rövid felszólalások is elhangzottak, ám ez nap a szórakozást és a jó bor kóstolását volt hivatott szolgálni, így rövidesen az ének, a zene a tánc kapta a főszerepet.

A színpadon megjelentek a bátorkeszi Jázmin éneklőcsoport lelkes tagjai, akik sok-sok évtizeddel ezelőtt kedvelték meg a kóruséneklést, az alapiskola szép emlékű zenepedagógus karnagya, Karátsony Imre közösségformáló tevékenysége kapcsán. A falu énekelni szerető asszonyait végigkísérte a gyermekkorban kapott szellemiség. Jelen alkalommal a rendezvény hangulatába illő, a bort, a vidám mulatozást éltető magyar nótákkal, valamint népdalcsokrokkal szórakoztatták a közönséget.

A műsorfolyam további részében a bátorkeszi Szeniorok Örömtánca szerzett kellemes pillanatokat a jelenlévő közönségnek, akik az egyre népszerűbb, világviszonylatban elterjedt kezdeményezéssel bizonyítják, hogy nemcsak a húszéveseké a világ. A bátorkeszi hölgyek vidám, mosollyal teli produkciója optimizmussal telített hangulatot hozott a Galambos dűlőbe. Az estébe hajló órákban aztán már a különféle zenei együttesek vették át a Galambos dűlő nagyszínpadát.

A kétnapos rendezvényre az égiek is esőmentes áldást adtak, hiszen mindvégig ragyogó májusi napsugár örvendeztette a résztvevőket. A sokszínű programban mindenki megtalálhatta a kedvére valót, így remélhető, hogy a Galambos szőlősdombjai, valamint annak éltető nedűi kellemes élmények lenyomatát hagyták a résztvevők emlékezetében.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »