Jeruzsálemi latin pátriárka Betlehemben: fel kell számolni a folyamatos konfliktust kiváltó okokat

Jeruzsálemi latin pátriárka Betlehemben: fel kell számolni a folyamatos konfliktust kiváltó okokat

Mint minden évben, az idén is Jeruzsálem latin pátriárkája celebrálta az éjféli misét Betlehemben. Pierbattista Pizzaballa pátriárkát a betlehemi Jászol téren a Gázai övezetben jelenleg is zajló népirtásra emlékeztető, döbbenetes betlehem fogadta. Szentbeszéde elején az egyházfő kijelentette: nincs helye az örömnek és ünneplésnek, amikor vannak, akik mindenüket elvesztettek ebben a háborúban s olyanok, akik kénytelenek voltak elhagyni a lakóhelyüket, egyedül maradva gyászolnak. A pátriárka egyaránt emlékeztetett a zsidók és a palesztinok fájdalmára, s végül párbeszédre, s az elhúzódó konfliktus okainak felszámolására szólította föl a politikusokat – olvasható a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus honlapján.

A Jeruzsálemből Betlehembe vezető ősi úton

Pierbattista Pizzaballa, Jeruzsálem latin pátriárkája és kísérete szenteste, december 24-én a sok évszázados hagyománynak megfelelően Jeruzsálem óvárosi keresztény negyedéből a betlehemi Születés Templomába az idén is azon az ősi, manapság már lebetonozott országúton tette meg a két szentváros közti utat, amelyen két évezreddel ezelőtt a Heródes király palotájából – a csillagot követve – a három királyok is sietve mentek a betlehemi jászolhoz. A két város határán húzódó hegygerincen álló, út menti Szent Illés (Már Elias) görög ortodox kolostorhoz háromnegyed 12 órakor érkezett a latin pátriárka kísérete, ahonnan, áthaladva az izraeli megszállók építette, erődszerű falon a Betlehem-Hebron útelágazásnál levő Ráhel sírjához folytatta útját.

A zajló népirtásra emlékeztető betlehem a Jászol téren

A betlehemi Születés Temploma előtti Jászol téren az idén nem tolongtak a világ minden részéből odasereglett zarándokok, nem állt ott a nagyméretű, feldíszített karácsonyfa, hanem annak helyén a Szent Katalin Templomba palesztin kendővel a nyakában megérkező Pizzaballa latin pátriárka döbbenetes „betlehemet” talált: a megszületett Megváltót a Szűzanya romok között veszi a karjába. A furcsa „betlehem” láttán önkéntelenül is Márai Sándor kissé aktualizált verssora jutott az eszünkbe: Mert ez nagyon furcsa karácsony: a palesztin nép lóg most a fákon.

Az éjféli misét nem a Jézus Születése Barlang fölé épült ősi templomban (mert az évszázadok óta több más, nem római katolikus keresztény felekezet tulajdonát képezi) celebrálták, hanem a XIX. század végén közvetlenül melléje épített Szent Katalin ferences templomban. Az éjféli mise középpontjában Pierbattista Pizzaballa Jeruzsálem latin pátriárkájának komoly politikai üzenettel átszőtt homíliája állott.

Nincs helye az örömnek és békességnek

A ma estére rendelt szent evangélium szavai igen mély érzelmet közvetítenek: „Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette, mert nem jutott nekik hely a szálláson” (Lukács 2,7). Amint Máriával és Józseffel történt, ma nekünk is úgy tűnik, hogy nincs helye a karácsonynak. Már sok ideje hatalmába kerített mindnyájunkat az a szomorú és fájdalmas érzés, hogy az idén nincs helye annak az örömnek és békességnek, amelyet nem is olyan messze innen (a Betlehemmel szomszédos Bét Száhúr melletti Pásztorok mezején – H. J.), hirdettek az angyalok ezen a szent éjszakán a betlehemi pásztoroknak – kezdte homíliáját Jeruzsálem latin pátriárkája.

Hírdetés

A fájdalomnak és a gyásznak nincs vallása

Gondolataink ebben a pillanatban azokkal vannak, akik mindent elvesztettek ebben a háborúban, beleértve a legközelebbi szeretteiket, s akik kénytelenek voltak elhagyni a lakóhelyüket, egyedül maradva gyászolnak. Megkülönböztetés nélkül mindazokra gondolok, akiket ez a háború érint Palesztinában, Izraelben és az egész régióban. (Micsoda erkölcsi különbség van a pátriárka és a véres szájú izraeli vezető politikusok szavai között! – H. J.). Különösen azokra gondolok, akik gyászolnak és sírnak, és szerető gondoskodás gesztusára várnak. Ma este gondolok a családjuktól elrabolt túszokra, amiképpen azokra az emberekre is, akik börtönben sínylődnek, anélkül, hogy biztosították volna nekik a bírósági tárgyalás lefolytatását – utalt végül Pizzaballa pátriárka az izraeli megszállók által október 7-ke után Ciszjordániában és a Gázai övezetben összefogdosott eddig több ezer palesztin civilre.

Ahol nincs egyetlen biztonságos hely vagy otthon

A Gázai övezetre és kétmillió lakosára gondolok. Valójában a „nem volt számukra hely” szavak jellemzik az ő helyzetüket, amely ma már mindenki számára ismert. Szenvedésük szüntelenül az egész világhoz kiált. Ott egyetlen hely vagy otthon sem biztonságos senki számára. Emberek ezreit fosztották meg alapvető szükségleteiktől; éheznek, és ezzel még jobban ki vannak téve az érthetetlen erőszaknak. Úgy látszik, nem csak fizikailag, de a nemzetek sorsáról döntők fejében sincs hely számukra. Ez az a helyzet, amelyben a palesztin nép (már eddig is) túl sokáig élt. Bár a saját földjükön élnek, folyamatosan azt hallják, hogy „nincs hely számukra”. Évtizedek óta arra várnak, hogy a nemzetközi közösség megoldásokat találjon a megszállás és annak következményei felszámolására. Ma azonban úgy tűnik számomra, hogy mindenki a saját fájdalmának csapdájába esett. A gyűlölet, a neheztelés és a bosszú szelleme eluralkodik a szívünkben, és nem hagy teret mások jelenlétének. Ennek ellenére másokra van szükségünk. A karácsony pontosan erről szól: Isten emberi módon teszi jelenvalóvá magát, és megnyitja szívünket. (…)

Isten mindig talál helyet a karácsonyának

Tegyük fel magunknak a kérdést: az idén hol van a karácsony? Hol kereshetjük a Megváltót? Hol születhet meg a Gyermek, amikor úgy tűnik, neki nincs helye ebben a mi világunkban? Amint hallottuk, Mária és József is feltették maguknak ezt a kérdést, amikor azon az éjszakán nehezen találtak szállást. A pásztorok ugyanezt a kérdést tették fel, amikor a Gyermeket keresték, és a mágusok is, amikor követték a csillagot. Ez volt az egyház kérdése is minden alkalommal, amikor eltévedt. Ma este az a kérdésünk: hol van ma karácsony helye?
Az angyalok megadják a választ. Azon az éjszakán és minden este Isten mindig talál helyet a karácsonyának. Még nekünk is, itt, ma, mindennek ellenére, még a mostani drámai körülmények között is hisszük: Isten még a legkeményebb szívűeknek is képes helyet adni.
A jelenlegi körülmények között, ha meg akarjuk találni a karácsony igazi örömét, és ha találkozni akarunk a Megváltóval, nekünk, az egész Egyháznak vissza kell térnünk Istenhez és az Ő szeretetéhez. El kell felejtenünk az erőszak és mások leigázásának társadalmi és politikai magyarázatait. Ezek a jelenségek végső soron abban gyökereznek, hogy elfelejtették Istent, hamis képet alkottak Isten arcáról, és hamis, haszonelvű vallási kapcsolatot használtak Vele. Nagyon gyakran megtörténik ez a mi Szentföldünkön. (…)

Igent mondani a jóra, a békére, a párbeszédre és mások elfogadására

Ha azt akarjuk, hogy legyen karácsony, még háborús időkben is, mindnyájunknak fokoznunk kell a testvériségről, békéről, mások elfogadásáról, megbocsátásról és megbékélésről szóló cselekedeteinket. Engedjétek meg, hogy ehhez hozzátegyem: mindnyájunknak el kell kötelezni magunkat – kezdve velem és mindazokkal, akik hozzám hasonlóan felelősek a társadalmi, politikai és vallási szféra irányításáért -, hogy a „nem” helyett „igen”-alapú gondolkodásmódot alakítsunk ki. Igent mondani a jóra, igent a békére, igent a párbeszédre és igent mások elfogadására. Nem retorikai gyakorlatnak kell lennie, hanem felelősségteljes elkötelezettségnek. Helyet kell készítenie, s nem pedig elfoglalni a helyet; találj helyet másoknak, és a helyet ne tagadd meg tőlük. A karácsonyt az a tér tette lehetővé, amelyet Mária és József felajánlott Istennek és a tőle származó Gyermeknek. Az Igazság és a Béke esetében sem lesz ez másképpen. Nem lesz igazság, és béke nem jön el, hacsak nem készítünk helyet azoknak a nyílt és nagylelkű „igenünkkel”. (…)

Ideje van a folyamatos konfliktus okai felszámolásának

Imádkozom, hogy Krisztus szülessen újjá a kormányzók és a nemzeteket vezetőinek szívében, és sugallja nekik az ő „igenjét”, ami arra készteti őket, hogy legyenek a mi és mindenki más barátai és testvérei. A kormányzók komolyan kötelezzék el magukat a háború megállítása mellett. Legfőképpen kezdjék újra a párbeszédet, amely végül igazságos és méltó megoldások megtalálásához vezet népeink számára. A jelen pillanat tragédiája azt sugallja, hogy nincs itt az ideje a rövid életű taktikáknak vagy az elméleti jövőre való utalásoknak. Inkább itt az ideje, hogy itt és most kimondjunk egy világos és határozott igazság szót, amely gyógyírt jelent erre a folyamatos konfliktusra, azáltal, hogy annak kiváltó okait felszámolja, és ezzel mindenki, az Szentföld és az ott élők számára megnyitja a nyugalom és az igazságosság új horizontját.
Az olyan szavakat, mint a megszállás, biztonság és sok más hasonló szavakat, amelyek túl sokáig uralják narratívánkat, a bizalommal és a kölcsönös tisztelettel kell megerősíteni. Ezt akarjuk ennek a földnek a jövője szempontjából. Csak ez garantálja a valódi stabilitást és a békét.
Krisztus születhessen újjá ezen a földön, amely az Övé és a miénk, és innen induljon ki újra az egész világra szóló béke evangéliumának útja! Szülessen újjá a benne hívők szívében, indítsa őket tanúságtételre és küldetésre az éjszaka és a halál félelme nélkül! Szülessen újjá a béke és a jóság, az igazság és az igazságosság vágyaként azok szívében is, akik még nem hisznek benne!

Gázai testvéreim, a szívünkben vagytok

Krisztus a mi kis Gázai övezetbeli közösségünkben is szülessen meg! Kedves gázai testvéreim, karácsony előtt néhány napot veletek töltöttem. Az idén ez nem volt lehetséges, de nem hagyunk el benneteket. Szívünkben vagytok, és köréd gyűlik az egész keresztény közösség a Szentföldön és szerte a világon. Érezzétek közelségünk és szeretetünk melegét, amennyire csak lehetséges!
Krisztus születhessen újjá mindenki szívében, hogy mindenkinek legyen karácsony!
Boldog Karácsonyt! Megszületett a Megváltó – Halleluja! (Wulidá El-Maszíh – Hallelújá – ولد المسيح… هللويا).

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »