Jeremias Schrödert választották meg a bencés rend prímás apátjává

Jeremias Schrödert választották meg a bencés rend prímás apátjává

Jeremias Schrödert, az eresingi Szent Ottilia Főapátság apátját a Rómában ülésező apáti kongresszuson szeptember 14-én a Bencés Konföderáció prímás apátjává választották.

A rendi elöljárók gyűlésén a Magyarországi Bencés Kongregációból Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, Mihályi Jeromos tihanyi perjel, Sárai-Szabó Kelemen győri perjel és Cristiano Oliveira Carvalho São Pauló-i apát volt jelen.

Schröder eddig a németországi Eresingben lévő Szent Ottilia Főapátság kongregációjának főapátjaként szolgált. A választásra az apátok kongresszusán került sor, amelyet a rend római székhelyén, a Szent Anzelm prímási apátságban tartottak, az Aventinus dombon. Az apáti kongresszuson több mint kétszáz bencés apát volt jelen a világ minden tájáról.

Schröder, aki 40 éve bencés szerzetes, az amerikai Gregory Polan apátot követi a tisztségben. Filozófiát, teológiát, történelmet és levéltári ismereteket tanult a Pápai Szent Anzelm Egyetemen és az oxfordi St. Benet’s Hallban. Mintegy hatvan, nem bencés rendi kolostor vizitátora volt.

Az új prímás apát nem sokkal megválasztása után a Vatican Newsnak így nyilatkozott: „A világ most lángokban áll. Olyan apátok is jelen vannak a tanácskozáson, akik háborúban álló országokból érkeztek, Ukrajnából és a Szentföldről. Jövő héten, ezen a kongresszuson mi, apátok megpróbálunk közösen elgondolkodni azon, hogyan tudunk válaszolni a rendünk címerében megfogalmazott felhívásra, a paxra, a békére.

Hírdetés

Azon fogunk elmélkedni, hogyan tudunk valóban hozzájárulni a békéhez közösségeink munkájával, a tanúságtétellel, a kultúrák közötti hídépítéssel.

Amikor Ferenc pápa 2018. április 19-én találkozott a Bencés Konföderáció szerzeteseivel, kifejezte „tiszteletét és háláját azért a jelentős hozzájárulásért, amelyet a bencések közel 1500 éve a Katolikus Egyház életében, a világ minden részén hordoznak”, élve jelmondatukkal: Ora et labora et lege, azaz Imádkozzál, dolgozzál és olvass.

„Ebben a korban, amikor az emberek annyira elfoglaltak, hogy nincs elég idejük Isten hangjára figyelni, a kolostoraitok, konventjeitek olyan oázisokká válnak, ahol minden korú, származású, kultúrájú és vallású férfi és nő felfedezheti a csend szépségét, és újra felfedezheti önmagát, harmóniában a teremtéssel, lehetővé téve Istennek, hogy helyreállítsa az igazságos rendet az életben.

A Bencés Konföderációt a Katolikus Egyház bencés kongregációi és kolostorai alkotják. A szervezetet 1893-ban alapította XIII. Leó pápa Summum semper kezdetű apostoli levelével. Ma a világon mintegy 7500 bencés szerzetes és 13000 bencés szerzetesnővér él.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Kuzmányi István/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »