Jelentősen nőtt a szlovákiai bankok nyeresége az idén

Jelentősen nőtt a szlovákiai bankok nyeresége az idén

A várakozásoknak megfelelően a 2023-as év első felében jelentős nyereséget könyvelhettek el a szlovákiai bankok – derült ki a Szlovák Nemzeti Bank adataiból.

A Szlovákiában működő 25 bank csaknem 565 millió eurós nettó nyereségről számolt be az idei első félévben. A tavalyi év azonos időszakában 385 millió euró volt ugyanezen adat, ami éves szinten csaknem 47 százalékos növekedést jelent. A Szlovák Bankszövetség (SBA) szerint azonban a bankszektor jövedelmezősége nem rendkívüli és nem is színvonalon felüli.

„A bankszektor jövedelmezősége nem rendkívüli vagy színvonalon felüli. Együtt növekszik az eszközök, azaz a kezelt hitelek mennyiségével, és egyben megfelelő módon a többi szlovákiai szektorhoz képest. A szomszédos országok bankjai magasabb jövedelmezőséget érnek el, mint a szlovák bankszektor, amely így továbbra is elmarad a közép-kelet-európai régió átlagától” – derült ki a Szlovák Bankszövetség ezzel kapcsolatban kiadott közleményéből.

Hírdetés

Arra emlékeztetnek, hogy a bankoknak törvényi kötelezettségük van nyereséget termelni. Ez utóbbi egy erős és stabil szektor elengedhetetlen része, a tőkével együtt stabilitásuk és megfelelő működésük fő pillérét alkotják. Fel kell készülniük arra, hogy még kedvezőtlen körülmények között is működjenek.

„Ahhoz, hogy a bankok támogatni tudják a gazdaság szükséges növekedését, legalább 10%-os hosszú távú jövedelmezőségre van szükség. A szlovák bankszektor tőkemegtérülése  azonban alacsonyabb szinten van, és elmarad a régiós átlagtól. A több tőke több hitelt jelent a vállalatoknak, a háztartásoknak és több teret az államkötvények vásárlására. Csak az elmúlt két évben több mint 25 milliárd euró hitelt nyújtott a bankszektor a vállalatoknak és 40 milliárd eurót a lakosságnak.

Az állam több száz millió euró adót szed be a bankoktól a profitjuknak köszönhetően, és minél nagyobb a profit, annál nagyobb adót fizetnek. 2010 óta 2 milliárd euróval járultak be az állami költségvetésbe jövedelemadón keresztül, miközben a három legnagyobb bank régóta a 10 legnagyobb jövedelemadó-fizető között van” – olvasható a közleményükben. A szövetség szerint alacsony tőkehozam esetén kisebb államkötvény-vásárlásra kerülhet sor, és így forráshiány keletkezne az államkasszában.

Más kérdés, hogy a választások ezen a téren is jelentős változásokat ígérnek, mert az ellenzéki pártok jelentős része valamilyen módon a banki nyereséget kívánja adóztatni, ezen a téren a Smer a legradikálisabb, újra bevezetné a bankok különadóját, amely révén a megdrágult lakáshiteleket havi törlesztőrészleteit kívánnák csökkenteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »