Jelenlegi formájában vége az EU-nak

Jelenlegi formájában vége az EU-nak

Lendületben vannak a visegrádi országok a politológus szerint, akik nem számítanak elszigetelt csoportnak az unión belül: sok kérdésben találnak támogatókat a tagállamok közül. Az unió jelenlegi formája a végéhez ért, kérdés csupán milyen az új – mondta Kiszelly Zoltán az M1-en.

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy szükség van az Európai Unióra, de nem akármilyen, hanem egy erős EU kell – ezt mondta Orbán Viktor a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon. A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma az Unió gazdag, de gyenge, és ez a legrosszabb kombináció. Úgy fogalmazott, hogy ez hozta fejünkre a bajt, vagyis az ellenőrizetlen migrációt. Ennek a folyamatnak pedig véget kell vetni.

Az őszi politikai szezon kezdetén több találkozót szerveznek, párhuzamosan zajlik a szlovén Bled-ben külpolitikai fórum és Lengyelországban a gazdasági egyeztetés – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, ezeken a megbeszéléseken pedig nyilván szó esik a közelgő pozsonyi uniós csúcstalálkozóról is. A politológus szerint a pozsonyi lesz az első olyan uniós találkozó, amely a britek részvétele nélkül zajlik majd, és lehetőségekhez mérten az unió jövőjéről szól. Ebben egyeztették a visegrádiak az álláspontjukat.

Hírdetés

Ez az unió, ahogy most ismerjük nagyjából kifutott, a végéhez ért, mindenki azt kutatja, hogy milyen lesz az új unió – mondta Kiszelly Zoltán. Hiszen az elég nyilvánvaló, hogy Törökország vagy Ukrajna, mint szegényebb országok, a mostani költségvetés mellett már nem úgy integrálhatók. A főbb problémát Európa jövője okozza, egyesek „mag-Európáról” beszélnek, amelyben nyugat-európai országok alkotnak szoros együttműködést. Németország pedig a britek távozásával egyre inkább az unió vezető gazdasági és politikai hatalma – fűzte hozzá.

Mindezen kérdésekre a V4-eknek is választ kell adniuk. Kiszellyi Zoltán úgy tartja, hogy Lengyelország Ukrajnával és Romániával egészítené ki a visegrádi együttműködést, így javítva a térség pozícióit. Robert Fico szerint pedig felmérést kellene készíteni arról, hogy hol tart most az unió és ehhez képest mit szeretne elérni.

A visegrádi országok prosperáló országnak számítanak, a közös érdekek okán – mint a migráció vagy az unió jövője – egymásra találtak. Lendületben vannak, amelyhez a migrációs válság szolgáltatott alapot – magyarázta a szakember. Ennek az egyetértésnek előfeltétele volt a lengyel kormányváltás is, mivel a korábbi kormányzat látszólag sokkal inkább Berlin politikáját osztotta – emelte ki.

A politológus szerint a visegrádiak bizonyos kérdésekben más országok támogatására is számíthatnak, nem egy elszigetelt csoportról beszélünk. A kohézió vagy a mezőgazdasági támogatások kérdésében például a déli államok is egyetértenek, míg más kérdésekben a balti vagy a skandináv országokkal tudnak együttműködni. Csak így lehet a „német-francia tandemet” ellensúlyozni – szögezte le.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »