Jászberényben tartották az Egri Főegyházmegye idei tanévzáróját

Jászberényben tartották az Egri Főegyházmegye idei tanévzáróját

Szentmisével egybekötött tanévzáró ünnepséget tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények pedagógusai és diákjai számára június 8-án a jászberényi Nagyboldogasszony római katolikus templomban.

A szentmise elején Szántó József plébános örömét és háláját fejezte ki, hogy a nemrég felújított templomban köszöntheti Ternyák Csaba egri érseket és a tanévet záró pedagógusokat, diákokat.

Ternyák Csaba egri érsek prédikációját is hálaadással kezdte. Mint mondta, hálát kell adni azért, hogy végre olyan tanévet zárhattak, ahol a nevelést és oktatást fizikai jelenléttel sikerült megvalósítani. A szentmise olvasmányait alapul véve a kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta a főpásztor. Rámutatott, hogy szükség van példaadó mesterekre, ők a pedagógusok, akik nemcsak a tananyagot adják át, hanem olyan értékekre nevelik tanítványaikat, amelyek megtartják őket az életben. Ilyen érték a hétköznapok rohanásában

Ma a pedagógusok büszkén mutatják be azokat a tanítványaikat, akikről elmondhatják, hogy követték tanításukat.

A főpásztor másik lényeges tanítása a kiegyensúlyozott, boldog életről szólt, melyet Isten parancsainak, legfőképpen szeretetparancsainak megtartása hoz el számunkra.

Ennek az önzetlen szeretetnek a megtapasztalását kívánta a kitüntetésre váró diákoknak.

Hírdetés

A szentmisét követően Lóczi Tamás, az egri Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) elnöke elmondta, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából szavalóversenyt hirdetett az Egri Főegyházmegye, mely május végén zárult. Az ünnepségen három korcsoportban, az alsó, a felső tagozatos és a középiskolás korosztályban a legjobb helyezést elért diákok közül felkért tanulók mondták el szavalatukat.

A rendezvény végén a főpásztor oklevél- és könyvjutalomban részesítette a tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat. A 2022/23-as tanévben összesen 54 diák és közösség kapott ily módon elismerést.

Szöveg: Pap Ildikó

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Lénárt Márton

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »