Járványügyi helyzetjelentés a komáromi idősotthonokból

Járványügyi helyzetjelentés a komáromi idősotthonokból

A koronavírus-járvány a Komáromi járásban működő idősotthonokat is tovább sújtja. A folyamatos tesztelések során újabb pozitív esetek derülnek ki. Az intézmények alkalmazottainak önkéntes alapon történő beoltása után azok lakói kerülnek sorra.

A komáromi székhelyű Oázis idősotthon Keszegfalva-Bálványon működő részlegén novemberben ütötte fel fejét a Covid-19-járvány második hulláma, amely a legnagyobb elővigyázatosság ellenére emberéleteket is követelt. Miután ott már elmúlt a fertőzésveszély, újabban a komáromi részlegen mutatkozik pozitivitás.

„A bálványi részlegünk akkoriban 125 lakóval működött, külön épületben pedig további 12 személy részére biztosítanak ún. védett lakhatást. Közülük a járvány kezdetén ketten szorultak kórházi ellátásra Komáromban, majd sajnos, ott elhunytak. Odabenn az otthonban senki sem vesztette életét. Örvendetes, hogy a legutóbbi tesztelésen már valamennyi ügyfelünk és alkalmazottunk teszteredménye negatív volt“ – mondta el Pálmay Tibor, az Oázis igazgatója.

Hozzátette: a komáromi részlegükön a súlyosabb egészségi állapotú idősek élnek, s ott még előfordulnak pozitív esetek.

„Akadtak, akiket be kellett szállítani a helyi kórházba, mert nem tudtuk csökkenteni a magas lázukat, vagy más súlyosabb tüneteik is mutatkoztak. Sajnálatos, hogy közülük ketten odabenn tértek örök nyugovóra, két daganatos megbetegedéssel és más diagnózisokkal, majd Covid-19-cel is sújtott lakónk pedig az otthon falai között halt meg“ – ecsetelte a sajnálatos történéseket.

Hangsúlyozta: az, hogy nem fajult még tragikusabbá a helyzet, annak köszönhető, hogy 7 ózongenerátorral és germicidlámpákkal folyamatosan fertőtlenítik a termeket, a ruházatokat és a beérkező csomagokat is.

„Az ózongázzal történő sterilizálás alatt senki sem lehet jelen az adott teremben. Mindkét részlegünk valamennyi közös helyiségében pedig állandóan fertőtlenítő, beépített germicidlámpáink vannak. Nagy előnyük az is, hogy mivel csak a baktériumokra és vírusokra ártalmasak, a működésük alatt ott lehetnek az emberek. Természetesen, a főiskolai végzettséggel rendelkező nővérkéink kéthetente újratesztelik a lakókat és a 138 dolgozónkat, akik közül többen felváltva mindkét helyszínen szoktunk dolgozni Ha pedig valakinél gyanús tünetek mutatkoznak, akkor bármikor további antigénes mintavételeket is beiktatunk“ – ismertette az óvintézkedéseiket Pálmay igazgató.

Hírdetés

Majd megjegyezte: lelki támogatást folyamatosan kapnak a különféle felekezetek intézményükbe rendszeresen ellátogató képviselőitől, „hiszen ha a lélek erős, akkor a test is az marad“.

Végül elárulta, hogy Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével és Miroslav Jaška kórházigazgatóval együtt úgy tervezik: e héten elkezdődik a lakóik önkéntes alapú beoltása a Covid-19 elleni vakcinával.

Azután a komáromi Ispotály utcai idősotthonban érdeklődtünk az időszerű járványhelyzetről. A Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) portálunkkal legutóbb január 14-án közölte, hogy az intézményben 33 Covid-19 fertőzött személyt tartanak nyilván, azóta nem hajlandó ezzel kapcsolatos újabb adatokkal szolgálni. Polgár Hedvig igazgató január 27-én szűkszavúbban nyilatkozott, mint ahogy korábban szokott.

„Mi tagadás, az idősotthonunkban egyáltalán nem jó a járványhelyzet, miközben valamennyien megállás nélkül munkálkodunk annak javításáért. Elnézést kérek, de a pozitív esetek számát most azért nem árulom el, mert lehet, hogy mire megjelenne, már más számot mondanék. Gyorsan változik a helyzet, pszichikailag és fizikailag is mindnyájan rettenetesen fáradtak vagyunk, de amíg bírjuk, végezzük a dolgunkat, s a tesztelések is rendszeresen folynak“ – tudtuk meg az igazgatótól.

Hozzáfűzte, hogy az alkalmazottakat önkéntes alapon január 11-én oltották be az első adag oltóanyaggal. Arról pedig még nincsenek információi, hogy az otthonuk lakói mikor lesznek beoltva.

Végül a helyi Náruč idősotthonban érdeklődtünk, ahol Lengyelová Adriana igazgató az oltakozással kapcsolatban elmondta:

Azt is elárulta, hogy a legutóbbi tesztelés során 13 lakójuk teszteredménye mutatott pozitivitást.

„Akadtak olyan lakóink, akik a visszatérésük előtt a kórházban fertőződtek meg. Ennek ellenére eddig aránylag jól vészeltük át a világjárványt, s örülünk annak, hogy Covid-fertőzésben egyetlen ügyfelünk sem halt meg. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy ez továbbra is így maradjon. A fertőzött lakókat külön karanténhelyiségekben tudjuk elszigetelni, s nagyon ügyelünk a folyamatos fertőtlenítésre és a járványügyi szabályok betartására“ – fogalmazott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »