Januárban megérkezhetnek Lengyelországba és Csehországba a Moderna oltásai

Lengyelország és Csehország szerdán bejelentette, hogy a tervek szerint januárban megérkezhetnek országukba a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinái.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Moderna oltóanyagának; ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni második vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

Michal Kuczmierowski, az anyagi tartalékok kezeléséért felelős lengyel ügynökség (ARM) vezetője a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: a jövő hétre várják a Moderna első, 29 ezer dózisból álló vakcinaszállítmányát.

Michal Dworczyk oltási programért felelős lengyel kormánybiztos a PAP-nak úgy nyilatkozott: a tervek szerint mintegy 840 ezer adag Moderna-oltóanyag érkezik Lengyelországba március végéig, közel 70 ezer dózis januárban.

Lengyelországba december 25-én érkezett meg az első szállítmány koronavírus elleni oltóanyagokból a BioNTech német és a Pfizer amerikai cégektől. Szerda reggelre több mint 140 ezer lengyel állampolgárt oltottak be a két dózisú vakcina első adagjával.

Hírdetés

A szomszédos Csehország aktualizált vakcinázási stratégiája szerint a Moderna első vakcinái január 22. környékén érkezhetnek meg az országba.

Csehország 1,9 millió adaggal rendelt a Moderna vakcináiból. Az országba elvileg 80 ezer dózis oltóanyag érkezett volna januárban, ám Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy mindössze körülbelül 20 ezer adag oltóanyag érkezik az országba januárban, mindazonáltal – ahogy a TV Nova nevű cseh televíziós csatornának fogalmazott – "a számok még változhatnak".

A cseh kormányzati stratégia szerint az országba januártól márciusig havonta 80 ezer adag Moderna-vakcinának kell érkeznie, április és szeptember között pedig havonta 278 ezernek.

Csehországban december 27. óta van használatban a BioNTech/Pfizer-oltóanyag.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »