Ján Kuciak utolsó cikke nyomán: Drogpénzek mosodája a Tátrában és az európai kartell meggyilkolt vezére

Ján Kuciak utolsó cikke nyomán: Drogpénzek mosodája a Tátrában és az európai kartell meggyilkolt vezére

Az Aktuality.sk hírportálon megjelent oknyomozó riport – amelyen Ján Kuciak is dolgozott – egy, a Tátrában is tevékenykedő drogkartell történetéről számol be. A bűnszervezet vezetője Silvio Aquino az EU területén zajló kokainbiznisz jelentős részét ellenőrizte. Az illegálisan szerzett vagyont szlovák feleségével feltételezhetően a Tátrában mosták tisztára.

Silvio Aquino és jól szervezett bandája Latin-Amerikából csempészte be a drogot, többnyire Rotterdamon keresztül, gyümölcsszállítmányok közé rejtve. A szervezet rendkívüli aprósággal volt kiépítve, szigor biztonsági intézkedésekkel: semmi telefon, csak személyes egyeztetés és kizárólag kódneveket használtak. Ezért tudtak hosszú ideig észrevétlenek maradni a rendőrség előtt.

Aquino, és felesége, Silvia Lišková belgiumban építettek egy hatalmas villát, amely akár egy erődnek is elmenne. A villa közvetlenül a belga-holland határ mellett található, ami ideális volt a maffiózóknak: baj esetén pillanatok alatt átléphették az országhatárt, amivel igencsak megnehezítették volna a rendőrség beavatkozását (a nemzetközi elfogatóparancs kiadása időbe telik).

A rendőrség szerint Aquino volt az Európai Unióra érkező kokainszállítmányok egyik, ha nem a legnagyobb „forgalmazója”. Rendőrségi megfigyelésének 8 hónapja alatt 2400 kilogrammnyi, nagyon jó minőségű fehér port hozott be Európába és terjesztett. Az üzlet felettébb jövedelmezőnek bizonyult: a kokain kilogrammja 29 ezer euró, vagyis az „egyéb költségek” leszámolása után a nyereség elérhette a 20 millió eurót.

A fehér por tonnáit gyümölcsök közé rejtették el. A Rotterdami kikötőben évente 11 ezer konténer fordul meg, a holland hatóságoknak egy jobb évben mindössze 5 ezer konténert sikerül átvizsgálni. Az Európába érkező drogszállítmányok fele Rotterdamon keresztül érkezik.

Beszervezett hivatalnokok

A szóban forgó bűnszervezet Kolumbiából hozatta be a drogot, banánszállítmányok közé rejtve. mivel gyorsan romló termékről van szó, a vámeljárás is gyorsított lefolyású a banánok esetében. Aquinó szervezete a csempészcélra vásárolt banánt élelmiszerüzleteknek adta el, ennek érdekében Európa-szerte, és Szlovákiában is „munkatársakat” vett fel. Egy-egy szállítmány azonban rosszul kerülhetett kézbesítésre, és nagyon valószínűnek tartják, hogy így került a banánok közé kokain a prágai Lidlben.

Az ügyletek gördülékenysége érdekében beszerveztek két hivatalnokot az antverpeni kikötő alkalmazottai közül, akik azért feleltek, hogy a papírokkal minden rendben legyen. A segítségükkel vált igazán nagyjá Aquino biznisze. Végül épp az miattuk bukott le az egész szervezet. Sabine Nestor hivatalnoki feladata az volt, hogy ellenőrizze éás nyilvántartásba vegye az érkező konténereket és tartalmukat. A hatóságok azonban kiszúrták, hogy több, Aquinoék drogjával teli szállítmányt ellenőrzöttnek jelölt meg, holott valójában nem került sor ellenőrzésre.

A tátrai hotel, és Rezeš embere

A jól menő üzletből származó illegális bevételeket azonban tisztára kellett mosni, mielőtt elköltik azokat. Ez a koránt sem egyszerű feladat hozta a kokaincsempészek fejét Szlovákiába. Felsőerdőfalván (Stará Lesná) van egy modern és elegáns hotel, a Kontakt Wellness Hotel, ahol Aquino felesége korábban dolgozott.

Silvio Aquino 2012-ben ajánlatot tett a hotelre Pavol Miškov vállalkozónak a hotelre. Három millió eurót kínált érte. Miškov egyébként vagyonára úgy tett szert, hogy Alexander Rezeš, a Kelet-Szlovákiai vasmű egykori tulajdonosának közeli barátja és „embere” volt. Ma Miškov több vállalat, nagykiterjedésű telek és ingatlan tulajdonosa Dél-Európában.

Hírdetés

A hotelt végül ügyvédjén keresztül vásárolta meg, hivatalosan így nem lehetett közvetlenül hozzá kötni a pénzmosást, ami a hotelben történt. Ügyvédje, Vezia Di Passio a bíróságon azt vallotta, hogy hotel árát maga kereste meg, de a rendőrség kiderítette, hogy ez nem volt lehetséges – egyszerűen nem volt annyi bevétele.

Letartóztatások

Az ügyvéd tagadja a később nyakába zúduló vádakat, és Miškov sem tartja magát érintettnek, mivel ő nem a hotelt, hanem a hotelt birtokló cég tulajdonjogát adta el. Az Aktuality.sk értesülései szerint azonban a szlovák vállalkozó amolyan „bábigazgatója” volt a hotelnek, ahol minden úgy történt, ahogy azt Silvió Aquina megkövetelte.

Miškovot a belga rendőrség elfogatóparancsa értelmében 2013-ban letartóztatták, két napig volt őrizetben, majd kihallgatása után elengedték. Bár a vállalkozó csak „eljárási hibát emleget”, az Aktulitynek nyilatkozó olasz bírósági munkatárs szerint nem eljárási hiba történt, hanem a hatóságok a pénzmosásban játszott szerepére voltak kíváncsiak.

A szlovák hotel nem csak pénzmosodaként működött, hanem a bűnszervezet kelet-európai bázisaként is. Többek között a belgiumi villában tárolt pénz egy részét is ide szállították. Aquino és szlovák felesége Felsőerdőfalván újabb villát építettek, láss csodát, a Vadala család egyik cégéhez tartozó panzió szomszédságában. Ma csaknem kész, Aquino azonban már nem élvezheti a tátrai levegőt.

írja az Aktuality.

Globális drogkereskedelem és Aquino halála

A rendőrségnek sikerült Belgiumban lelepleznie a bűnszervezet egy részét, de közel sem az egészet. Épp a nemzetközi hatásköri korlátok miatt, nem tudtak lecsapni (időben) Hollandiában vagy Európa már részén. Nem sikerült ugyanis kideríteni egyes kulcsszereplők kilétét, akik nem Belgiumban tevékenykedtek. Például még mindig szabadlábon van a rendőrség által El Loco kódnéven emlegetett holland állampolgár, aki a csempészbanánok szlovákiai terjesztéséért is felelt.

Az Aktuality.sk által kikért és megvizsgált dokumentumok tanúsága szerint 2015-ban Aquino cége szerződést írt alá Costa Ricaból érkező ananász szállítmányokról. Az illető Costa Rica-i cég jól simert az olasz hatóságok előtt – tulajdonosát 2014-ben drogcsempészésért állították bíróság elé, börtönbüntetése azonban nem állította meg az üzletet: a cég egyik konténerében valamivel később 3,5 tonna kokainra bukkantak a hatóságok Rotterdamban. A szállítmányt állítólag az olasz ’ndrangheta bűnszervezetnek szánták.

2015-ben, a New York-i Queensben a rendőrség felszámolta a ’ndragnheta egyik ottani szervezetét, akik szintén kokaincsempészetben utaztak. Beszállítójuk akkor is az említett Costa Rica-i vállalat volt.

Silvio Aquino, az üzletek nagy részét szigorúan a kezében tartotta, 2015-ben feleségével együtt nem messze belgiumi villájuktól, egy erdős területen haladt át autójával, amikor több támadó bekerítette őket – Aquinot megolték, felesége arcsérüléssel megúszta. A leszámolással a bosnyák Hamidovics-klánt gyanúsítják, akik az maffiavezértől pénzt vártak a kokain európai szállításáért.

A gyilkosságra csak néhány nappal azelőtt került sor, hogy Aquino bíróság elé állt volna. Az üzletben feltételezhetően részt vevő kollégái és családtagjai a mai napig az ítéletre várnak.

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »