Jakabos Zsu már az edzés előtt sírt Hosszú Katinkával

Jakabos Zsu már az edzés előtt sírt Hosszú Katinkával

A magyar úszósport a visszavonult Cseh László nyilatkozata óta megint hangos a botrányoktól, a célkeresztben ezúttal a „Cár”, vagyis Turi György van. S még valami: az az úszóközeg, amely a nyolcvanas évektől még a kétezres évek elején is körülvette a legtehetségesebb sportolókat. Nem sok mosoly jutott akkor a kiemelt tehetségeknek, ez nyílt titok volt, a palackból azonban most engedik ki a szellemet a volt tanítványok.

Jakabos Zsuzsanna remek őszi szezont tud magáénak, a témában nem nyilatkozott eddig, versenyről versenyre jár és érmeket hoz. A múltról ugyanakkor beszélt korábban – ha erről is kérdezték. Lassan két éve, 2000-ben jelent meg a Győr-Moson-Sopron megyei Prima díjasokat bemutató kötet (15 év, 45 Prima díjas ember), ebben az egyik szerző feltette neki ezeket a kérdéseket:  

Nehéz elképzelnem önt hangosan vitatkozni, de volt ilyenre példa?  
Nem nagyon szoktam vitatkozni, kiabálni pedig egyáltalán nem.  

Hírdetés

Nem lehet,  hogy ennek az is az oka, hogy abban a közegben, ahol felnőtt, az úszók megtanultak tűrni és nem visszabeszélni, s az a sok év a személyiségükre is hatott?  
Biztosan van ebben igazság. Én ráadásul tényleg abban hiszek, hogy semmivel sem jutok előbbre, ha az energiámat arra fecsérlem, hogy vitatkozom. Ha valaki lóg mellettem az edzésen, biztosan nem szólok neki. Van, akiben ez a fajta igazságérzet jobban benne van, ő szól.  

Jobb most úszónak lenni, mint tizenöt-húsz éve?  
Sokkal. Volt nagyon sok olyan edzőtáborom, amikor már edzésre menet is sírtunk Katinkával, a visszaútról meg ne is beszéljünk. Régen azért mi nagyon sokat úsztunk, olyan feladatokat megcsináltunk, amit a maiak nem biztos, hogy bevállalnának. De épp az „előéletem” miatt bennem meg sem fordul, hogy a táblán látott edzéstervezt ne csináljam meg, vagy elkezdjek arról alkudozni. Sokat változtam nyilván, de most már nem a túlélésért kell küzdeni egy-egy edzésen. Az az igazság, hogy egyre jobban élvezem.  

A könyv megvásárolható a péntektől vasárnapig tartó Győri Könyvszalonon is. A kötet 45 interjút tartalmaz Jakabos mellett például Várszegi Asztrikkal, Forgács Péterrel, Görbicz Anitával, Kiss Jánossal, Kammerer Zoltánnal… készült beszélgetés. Csupa „prima” emberrel.  


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »