Jakab Ferenc is elmondta véleményét az omikron új turbómutánsáról

Jakab Ferenc is elmondta véleményét az omikron új turbómutánsáról

Ijesztő gyorsasággal terjed az új omikron turbó-mutáns, de a virológus szerint még mindig nem okoz olyan brutális tüneteket, mint az eredeti, vuhani törzs.

Nincs ok a pánikra – állítja Jakab Ferenc virológus, annak ellenére, hogy egyre több mutációja jön lére a koronavírus omikron variánsának. Állítása szerint a koronavírus a mindennapjaink része marad hasonlóan az influenzavírushoz.

„Újabb és újabb koronavírus-mutációk meg fognak jelenni a következő időszakban, ezzel számolni kell, de most már hullámokról nem kell beszélni. Sokszor elmondtuk, a Covid beépült a felső légúti fertőzések közé, amelyek ősszel-télen megjelennek” – mondta a szakember az ATV-nek.

Hírdetés

Jakab Ferenc szerint a Magyarországon megjelent turbómutánstól a sok fertőzött ellenére sem kell tartani, mert egyre gyengébb tünetek okoz. Ugyanakkor egy úgynevezett fordított mutáció komolyabb problémákat is jelenthet.

„A legnagyobb félelmük a szakembereknek az, hogy az omikron mellett egy olyan variáns jelenik meg a kevésbé átoltott afrikai vagy ázsiai területeken, amely hasonló gyorsan terjed, mint az omikron, de erőteljesebben fertőzi a tüdősejteket. Ha ez bekövetkezik, akkor számolni kell egy súlyosabb, több halálozással járó fertőzéssel” – árulta el a professzor.

Nyitókép: Gűth Ervin

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »