Jaj, de jó!

Jaj, de jó!

Úgy örülök, de tényleg! Jó, hogy felemelik a pozsonyi tömegközlekedési viteldíjakat és a Pozsonyi kerület helyközi járatainak díját. Ez volt ugyanis az egyik az összesen két lehetőség közül. A másik az lett volna, hogy leépítik a közlekedést. 

Ezt a pozsonyi főpolgármestertől tudom, aki bejelentette, hogy a fővárossal kapcsolatban már annyi jó hírt tett közzé, hogy most itt az ideje egy rossz hír beharangozásának is. Tehát július elsejétől drágul a tömegközlekedés. És részletesen beszámol róla, mi történne, ha nem ezt a lehetőséget választják. Először is lényegesen romlana a pozsonyi és Pozsony környéki utaztatás. Apróra váltva: ki kellene vonni a forgalomból néhány járatot, a meglévőket ritkítani kellene, így az emberek nem tudnának minden esetben feljutni a túlzsúfolt buszokra, villamosokra vagy trolikra.

Az egyes járművek ritkábban közlekednének, némely vonalakat teljesen megszüntetnének, a kocsikat ritkábban tisztítanák, csökkennének a karbantartási munkák, hosszabbodna a járatok intervalluma, gyakrabban kellene az utasoknak átszállniuk és hosszabb ideig várakozniuk a csatlakozásra, satöbbi, satöbbi. Summa summarum: a mai megbízható, kényelmes, gyors és biztonságos MHD nem lenne már továbbra is ilyen, hanem…

Hírdetés

Hanem, hanem… Fejemben mozifilmként kattognak a képek. A legdurvább forgatókönyveket vetítem akaratlanul is magam elé. Például hogy talicskán fuvaroznánk be egymást a belvárosba (mondjuk, hogy két barátnő – váltakozva 200 méterenként), de ó, jaj nekünk, amíg az ügyeinket intéznénk, a hivatal vagy a pláza elől ellopnák a talicskánkat (mert akkor már minden középület bejáratán ott díszelegne a „Talicskát behozni tilos!” felirat). Most hogy jutunk haza? Lakótelepünkig minimum 10 kilométert kell gyalogolni, a legközelebbi villamos lassú lefolyású karbantartási munkák miatt csak három óra múlva érkezik. Kizárólag ez a két lehetőség van. Lássuk csak, melyik a jobb, vagyis melyik rosszabb a másiknál.

Szóval mindenképpen jó, hogy az illetékesek a vitelárak emelése mellett döntöttek, így reménykedhetünk, hogy továbbra is eljutunk célállomásunkra. Ja, hogy egy évvel ezelőtt is komoly áremelést kaptunk a nyakunkba? Valóban. De hát mit tehetnek az integrált közlekedési rendszer és a városi tömegközlekedés vezetői, ha az infláció okozta áremelkedés rendre elszippantja a pénzeket a kasszájukból? Na meg a járványok, a háború…

És – ahogy a főpolgármester hangsúlyozza – a kormány tavalyi populista törvényei ezentúl évente milliókkal károsítják meg Pozsonyt. Ez persze felettébb kampánybűzös magyarázat, még ha van is benne igazság. És szerencse, hogy a mindennapi embert (az utast, a fogyasztót, a klienst, a pácienst, a megrendelőt) nem sújtja az inflációs polip nyolc csápja, neki semmi gondja az árak növekedésével, éppen csak meg kell fizetnie a többletet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »