Izsán és Nagykeszin készülnek az áradásra, de nem tartanak tőle (GALÉRIA)

Izsán és Nagykeszin készülnek az áradásra, de nem tartanak tőle (GALÉRIA)

Izsán és Nagykeszin készülnek az áradásra, de nem tartanak tőle (GALÉRIA) Vataščin Péter2024. 09. 16., h – 11:09 Dunaradvány/Izsa/Nagykeszi |

Az egybehangzó vélemény szerint nem számítanak arra, hogy a Duna vízszintje eléri a 2013-as magasságot. Izsán áthelyezik a Duna-parton található mobil büfét és építményeket a töltés túlsó oldalára. A dunaradványi kompkikötőnél pontosan látszik, hogy a folyó egyelőre még a júniusi vízszintet sem érte el.

„Rendszeresen figyeljük az előrejelzéseket, elsősorban a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet mutatóit, s ennek függvényében próbáljuk felkészíteni a települést az esetleges védelmi munkálatok elvégzésére. Ez nyilván abból áll, hogy figyeljük a vízszintet, ill. a megtisztítjuk a partot a mobil létesítményektől, amelyeket továbbsodorhatna az ár. Itt a mobil büféinkre gondolok, amelyek a hullámtérben találhatók. Mindent eltávolítunk onnan, ami mozdítható, ami azt jelenti, hogy daruval áttesszük a töltés túloldalára úgy, ahogy 2013-ban is. Várjuk a Járási Hivatal utasításait. Estére várható az árvízveszély második fokozatának bejelentése. Emiatt fizikailag is megfigyeljük a partot. Ilyenkor nappal és az éjszaka folyamán is hat-hat ember járja be a mi szakaszunkat. 

Azt gondolom, nem várható olyan árvíz, mint amekkora a 2013-as volt, valószínűleg valamivel alatta lesz a vízszint, de a védőtöltéséig ki fog jönni a víz. Az előrejelzések alapján arra számítok, hogy az árhullám gyorsan elvonul majd“ 

– mondta az Új Szónak Domin István, Izsa polgármestere.

Hírdetés

„Magam nézem meg napi kétszer-háromszor a Duna állását. Tegnap este még erősen a medrében volt, s ha onnan kilép, onnantól még négy-öt méteres magasságot kéne elérnie, viszont abban bízok, hogy nem fogja. Úgy látom, a Duna ki fog lépni a medréből, de nekünk ezzel különösebb gondunk nem lesz, mert az ártérben nincs építményünk. 

Minden településen változik a helyzet, hiszen az is egy fontos kérdés, hogy hol mennyire mély a folyómeder. Nagykeszinél szélesebb és mélyebb, ill. itt halad a hajóút, ami miatt folyton kotorják a medret“ 

– válaszolta megkeresésünkre Csóka Lajos, a község polgármestere.

Izsa és Nagykeszi azon falvak közé tartozik a Komáromi járásban, amelyeknek emberemlékezet óta folyamatosan szembesülniük kell az árvizekkel. Az 1965-ös áradás például katasztrofálisan sújtotta mindkét falut.

Dunaradványon a kompkikötőnél látszik, hogy a folyó még nem érte el a június eleji szintet sem. Akkor a fogadóépület alatt, ill. a parkolón is állt a víz. Maga a komp már nem jár a magas vízállás miatt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »