Itt az aratás

Az egyik legnehezebb aratás előtt állunk. Idén sok gazda fog szembesülni ezzel. Bár az utóbbi években már voltak hasonló problémák, azért nem ilyen mértékben.

Mi is ez a probléma? Az, hogy az utóbbi évtizedekben a kedves termelők durván megsértették az egyik agrotechnikai törvényt – a vetésforgó betartását. Ennek most isszuk meg a levét, mivel azokon a parcellákon, ahol őszieket és tavasszal kalászosokat vetünk, megjelentek a magról kelő egyszikű gyomok, amelyek ellen a mai gyomirtó szerek nem hatásosak. Igaz, vannak gyomirtók, amelyek csak egyes gazok ellen hatásosak.

Ezért idén egy számunkra új aratási technológiát fogunk használni, amit úgy hívunk, hogy deszikáció. Ennek a lényege, hogy aratás előtt 2-3 héttel, amikor a búzaszem nedvességtartalma 30%, totál gyomirtót használunk (glifoszát tartalmú), vagy 5-7 nappal az aratás előtt Reglone (dikvát hatóanyagú) deszikántot használunk és utána jöhet az aratás.

Hírdetés

Ezen módszerrel azt érjük el, hogy a szemek egyszerre érnek be, mivel a felsorolt gyomokat a vegyszerek kiégetik és utána nyugodtan tudunk aratni.

Ez a módszer nincs negatív kihatással a szemek minőségi mutatóira.

Részletesebb információért keressenek telefonon: 0503723469 és 0971296636.

Novák András szaktanácsadó, Terra Dei


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »