Itt a WC tisztítók tesztje, avagy savazzunk okosan

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja!

A takarítás egyik legkevésbé kedvelt terepe a WC, nem csoda, hogy szeretnénk gyorsan és hatékonyan túllenni rajta, néha még annak árán is, ha erősen maró és környezetkárosító hatású tisztítószereket használunk. Mitől hatékonyak ezek a termékek? Lehet-e egyszerre hatékony és környezetbarát egy WC tisztító? Vajon a sajátmárkás, olcsóbb termékek is versenybe szállhatnak a márkás, drágább termékekkel? Ezekre mind megtaláltuk a választ legújabb WC tisztító tesztünk során. Alapvetően kétféle WC tisztító létezik, a savas és a lúgos kémhatású. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 30 darab különféle savas tisztítószert vizsgáltunk, amelyek különösen alkalmasak a vízkő, a húgykő és hasonló lerakódások oldására. A tesztelés során az EU Ecolabel által előírt protokollt alkalmaztuk. https://tudatosvasarlo.hu/okotakaritas-honapja/ A WC tisztító gélektől elsősorban azt várjuk el, hogy eltávolítsák a lerakódott vízkövet a WC csészéből, alaposan tisztítsanak és megszabadítsanak a kellemetlen szagoktól, friss, tiszta illatot hagyva maguk után. Erre bizonyára csakis a legerősebb vegyszerek képesek. Vagy mégsem?

Mitől hatékony egy WC tisztító?

A vízkő eltávolításához valamilyen savra van szükség. Az Európai Vegyi Ügynökség (ECHA) adatbázisának veszélyességi besorolás alapján három különböző savtípust tartalmaznak a tesztelt termékek:

környezetre és/vagy az egészségre ártalmasak: sósav, hangyasav, szulfaminsav, foszforsavkörültekintő bánásmódot igénylőek: ecetsav, tejsav, benzolszulfonsavismert káros hatás nélküli: citromsav

A mérések azt mutatták, hogy a legjobb termékek ugyanannyi idő alatt körülbelül nyolcszoros mennyiségű vízkövet képesek eltávolítani, mint a legrosszabbak.

Mitől környezetbarát egy WC tisztító?

Környezetbarátnak akkor mondhatunk egy háztartási tisztítószert, ha az összetevői sem rövid-, sem hosszútávon nem okoznak kárt a környezetben, és ha a természetbe – a WC tisztítók esetében a szennyvízbe – jutnak, ott nem halmozódnak fel, hanem lebomlanak. A WC tisztítók esetében is találunk bőven hiteles, harmadik fél által minősített ökocímkével ellátott termékeket. Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel. A tesztelt termékek közül az első öt helyen végzettből három is rendelkezik ilyen címkével, vagyis nem kell lemondjunk a hatékonyságról sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Végül is melyik a legjobb?

Hírdetés

Attól függ, miben. Nem nagy újdonság, hogy a vízkövet valóban a sósav tartalmú szerek oldják a leghatékonyabban. Azonban

a sósav durva környezet- és egészségkárosító hatásának hosszú listája elegendő ok ahhoz, hogy kerüljük a sósavat tartalmazó termékeket. 

A második leghatékonyabbnak bizonyult hangyasav tartalmú termékeket is fenntartással kezeljük, ugyanis belélegezve mérgező, károsítja a szerveket, tűzveszélyes folyadék és gőz, lenyelve ártalmas és súlyos szemkárosodást okoz, illetve jelenleg is vizsgálatok folynak lehetséges hormonrendszer károsító hatásairól.

Az egyetlen sav, amihez semmilyen kockázat nem köthető: a citromsav.

Biztonsági adatlapjuk alapján a következő termékekben csak ez található, mint savas hatóanyag: Domestos Professional Eco, Seventh Generation, Denkmit nature, L’Arbre Vert, Sodasan Citrus, Go for Expert (Tesco), Tierra Verde, Ecover, Green emotion. Ezek közül a Domestos Professional Eco egyébként a tesztben összesítésben is a második helyen végzett. Olcsóbb árkategóriában pedig a Denkmit nature terméke követi, nem sokkal lemaradva az összesített listán. Érdemes tehát a sajátmárkás termékeket is jobban megismerni, mert találhatunk közöttük hatékony, illetve környezet- és pénztárcabarát alternatívákat.

Öko-takarítás kisokos – mit tud a citromsav?

A vízkőoldás hatékonyságán túl teszteltük még a termékek porcelánfelületre gyakorolt hatását és a hőstabilitást is. Utóbbi kettőre azért volt szükség, hogy egyrészt lássuk, károsíthatják-e a szerek a porcelán WC csészét, másrészt információt kapjunk arról is, hogy például veszélyes-e a flakont a meleg nyári napokon a fülledt fürdőszobában tárolni. Erről részletes információkat találhatunk a tesztben, a termékek adatlapján.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/savas-wc-tisztitok/teszt

(function(d,s,id,u){ if (d.getElementById(id)) return; var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0], t = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); js=d.createElement(s); js.id=id; js.async=1; js.src=u+’?’+t; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘os-widget-jssdk’, ‘https://www.opinionstage.com/assets/loader.js’));

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ez a poszt Itt a WC tisztítók tesztje, avagy savazzunk okosan először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »