Itt a kórházak adósságrendezése

Itt a kórházak adósságrendezése

A karácsony előtt kiadott kormányrendelet alapján – menetrend szerint – konszolidálják a magyar kórházakat. Erre 41 milliárd forintot ad az állam, s további 23 milliárdot a szolgálati elismerések biztosítására. A Győri Új Szó a rendeletről néhány napja már hírt adott, s ígértük: amint meglesznek az összegek intézményi bontásban is, a témára visszatérünk. Az idő most jött el.

Az egyes szolgáltatókra jutó összeget a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az Országos Kórházi Főigazgatósággal közösen állapította meg. Győr-Moson-Sopron megyében 14 egészségügyi intézmény, szolgálató, illetve önkormányzat érintett. A legnagyobb a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, amely adósságai rendezésére 12 millió forintot kapott, a szolgálati elismerések biztosítására pedig 346,4 millió forintot. A soproni Erzsébet-kórház adóssága jóval magasabb összegre rúg, 496,6 millió forintot konszolidált az állam, a szolgálati elismerésekre pedig mintegy 263 milliót adott. A csornai kórház csaknem 43 milliós tartozásától szabadul, a kapuvári, illetve a mosonmagyaróvári kórház esetében ugyanakkor ez a rubrika 0-t mutat, tehát nem volt határidőn túli tartozás. Szolgálati elismerésre természetesen mindkét intézmény jogosult, kaptak is támogatást: a Lumniczer (Kapuvár) 129,3 milliót, a Karolina (Mosonmagyaróvár) mintegy 62 milliót.  

Hírdetés

Több önkormányzat (Újkér, Csorna, Mosonmagyaróvár; Rábakecöl, Farád), illetve szociális intézmény (Győr, Sopron) esetében szintén biztosított a szolgálati elismeréshez szükséges keret, s az állam rendezte a pannonhalmi Szent Márton járóbeteg központ mintegy 6 milliós tartozását is. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »