Iszlamista tanárgyilkosság kiskorú tettesei

Megkezdődött hétfőn Párizsban a kiskorúak bírósága előtt annak a hat középiskolásnak a pere, akit azzal vádolnak, hogy közük volt egy három évvel ezelőtti kegyetlen iszlamista tanárgyilkossághoz.

Hírdetés

A 47 éves Samuel Patyt egy 18 éves csecsen iszlamista 2020. október 16-án először megkéselte, majd levágta a fejét a nyílt utcán, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine egyik középiskolájának a közelében, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról
szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be. Az orosz állampolgárságú csecsen gyilkossal, Abdoullakh Anzorovval néhány perccel a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen végeztek.
   
Az ügyben 2024 végén egy második pert is rendeznek nyolc felnőtt vádlott részvételével a párizsi különleges esküdtszéken.
   
A fiatalkorú vádlottak perét zárt körben tartják, a tárgyalóteremben a szüleiken és az ügyvédjeiken kívül csak a meggyilkolt tanár hozzátartozói és kollegái lehetnek jelen, akik a terrorelhárítási ügyészség ellenére felperesnek jelentkeztek.
   
A francia oktatási minisztérium is csatlakozott felperesként a polgári keresethez, „hogy megerősítse eltökéltségünket a köztársaság azon értékeinek védelmében, amelyeket Samuel Paty megtestesített” – mondta Gabriel Attal oktatási miniszter az AFP hírügynökségnek.
   
Öt tinédzser – akik Samuel Paty meggyilkolásának idején 14 és 15 évesek voltak – súlyos testi sértés elkövetésére irányuló összeesküvés miatt áll bíróság előtt. Őket azzal vádolják, hogy fizetségért cserébe megmutatták a gyilkosnak Samuel Patyt.
   
Egy hatodik társukat, aki 13 éves volt a gyilkosság idején, rágalmazással gyanúsítják. A lány valótlanul állította, hogy a tanár megkérte a muszlim tanulókat, hogy menjek ki a teremből, mielőtt megmutatta a Mohamed-karikatúrákat. A lány valójában nem is vett részt az órán. Hazugsága nyomán indult a közösségi oldalakon erőszakos kampány, amelyet a lány apja, Brahim Chnina kezdeményezett egy iszlamista aktivista, Abdelhakim Sefrioui segítségével, aki felvételeket is készített, és ezekben ráirányította a figyelmet Samuel Patyra. A két férfi a második perben áll majd bíróság elé.
   
A nyomozás feltárta, hogy alig tíz nap alatt miként került csapdába Samuel Paty a diákja egyik hazugságától az internetes fenyegetéseken át egészen addig, amíg egy dzsihadista jelent meg az iskola előtt azért, hogy megölje. Abdoullakh Anzorov 300 eurót ígért az egyik tanulónak azért, hogy azonosítsa számára a tanárt, akit elmondása szerint „le akar filmezni, amint elnézését kér”. A diák a kapott ajánlattal eldicsekedett társainak, de nem akarta egyedül vállalni a felelősséget, így négy barátjával együtt mutatták meg a csecsen terroristának a tanárt.
   
A tinédzserek ezután lesben álltak az iskola és Anzorov búvóhelye között, a tanítás végén a tanulók megjelölték a pedagógust a dzsihadistának, aki nem sokkal később megölte, majd lefejezte őt a nyílt utcán.
   
A jelenleg középiskolába járó tizenévesek két és fél év börtönbüntetéssel sújthatók.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »