Isten személy szerint tudta, hogy kire mond igent – Püspöki szentmise Somogysárdon

Isten személy szerint tudta, hogy kire mond igent – Püspöki szentmise Somogysárdon

A somogysárdi katolikus plébánia alapításának századik évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be június 4-én Varga László kaposvári megyéspüspök a Szentháromság-templomban.

A szentmise elején Németh Zsolt plébános köszöntötte a főpásztort és a híveket, majd elmondta: a templom búcsúnapján hálát adnak a százéves plébániáért, az új keresztútért, továbbá azért a tizenegy fiatalért, akik a szentmisén részesülnek a bérmálás szentségében.

Szentháromság vasárnapja van. Két nagyon fontos kérdésre ad választ a mai ünnep. Az emberiség ősi kérdései: Ki az Isten, s ki az ember? – kezdte prédikációját Varga László püspök. – Lehet, hogy van olyan közöttünk, aki sohasem teszi fel ezt a kérdést. Azonban amikor krízisbe kerülünk, betegség, válás, munkanélküliség vagy személyes kudarc miatt, akkor ezek a kérdések előkerülnek.

„Létezik-e Isten, s ha igen, akkor miért engedte meg…?” S az is nagy kérdés, ha ez megtörténhetett velem, akkor ki vagyok én? Identitásunk, önazonosságunk akkor lesz igazán fontos, amikor nem mennek jól a dolgok.

Ki az Isten, és ki vagyok én? Az ószövetségi választott nép úgy ismerte meg Istenét, hogy ő a Teremtő, a Mindenható, akinél nincs nagyobb ezen a világon, és aki egyetlen. Egy Isten van, aki mindenek felett áll, akinek teljhatalma van a világ és az emberek felett, aki élő Isten – olyan, akivel személyes kapcsolatba lehet kerülni.

Egy Isten van, maga a Szeretet, aki három személy szeretetközössége. Bár Jézus sohasem mondta ki ezt a szót, hogy Szentháromság, de tanításából meg tudta fogalmazni az Egyház, hogy az egy Isten, akiben a választott nép fiai hisznek, három személy szeretetközössége.

Mit jelent ez számukra? – tette fel a kérdést a főpásztor. – Egyikünk sem alkotta meg saját magát,

Hírdetés

Azt sem tudtuk meghatározni, hogy melyik családba és mikor szülessünk. Ajándékba kaptuk az életünket. Ez azt jelenti, hogy nem mi vagyunk az életünk urai.

A kisgyermekek éveken keresztül azt élik át, hogy nem rendelkezhetnek saját magukkal. Azért, hogy életben tudjanak maradni és növekedni tudjanak a szeretetben, a szüleik rendelkeznek velük.

Később, amikor felnövünk, ezt feleslegesnek tartjuk, és lerázzuk magunkról ezt a fajta kötődést, mely sohasem fog megszűnni.

Egész életünkön át meghatároz bennünket az, hogy kik voltak a szüleink. Meghatároz bennünket fizikailag és lelkileg is, illetve meghatározza szociális körülményeinket is az, hogy milyen családba születtünk. Erkölcsi állapotunkat is meghatározzák szüleink, s az, hogy hívők voltak-e, vagy sem.

Meghatároz bennünket az is, hogy nemcsak két ember szeretetkapcsolatán áll a szüleink szeretetkapcsolata, hanem egy sokkal nagyobb szeretet, az Isten szentháromságos szeretetközössége áll létünk forrásánál. Ha Isten nem akarta volna, hogy megszülessünk, akkor nem jöttünk volna világra. Ő az élet Ura. Miközben a szüleink gyermeket akartak, Isten személy szerint tudta, hogy kire mond igent.

Ahogyan meghatároz bennünket az, hogy kik voltak a szüleink, ugyanúgy meghatároz az is, hogy a létünk Istentől ered – hangsúlyozta szentbeszédében Varga László püspök.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »