Isten jósága, ami üdvözít – Szentmise Apor Vilmos tiszteletére Győrben

Isten jósága, ami üdvözít – Szentmise Apor Vilmos tiszteletére Győrben

Március 6-án Lőrincz Béla székesegyházi kanonok mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. Koncelebrált Böcskei Győző, a székesegyház plébánosa, Kálmán Imre püspöki irodaigazgató, a győri Apor Vilmos Iskolaközpont lelkésze és Bognár István spirituális, teológia tanár.

A szentmisén részt vettek az iskolaközpont diákjai és tanárai 3.A, 3.B, 3.C, 3.D, 6.B, 6.C és 8.C osztályokból; a liturgikus szolgálatot a győri szeminárium kispapjai látták el.

Lőrincz Béla kanonok elmélkedésének középpontjába Isten jóságát, a megbocsátás és a megváltás kegyelmét helyezte. Sokszor hangzik fel a kérdés saját problémáink, a világban történt balesetek, szerencsétlenségek, betegségek nyomán, hogy miért van ez így? Keményebben fogalmazva: miért engedi meg az Istent? – vezette fel tanítását a lelkipásztor.

Karácsonykor azt hallottuk, hogy az angyalok nagy örömet hirdettek a pásztoroknak: a Megváltó megszületett. Most ugyan más szavakkal, de ugyanazt mondhatjuk: nagy örömet hirdetek nektek, az Isten megbocsájt – hívta fel a figyelmet Lőrincz Béla. Sok esetben elnémulva tapasztaljuk, hogy mire képes az emberi gyűlölet, de inkább némán és csodálkozva figyeljük az eseményeket, amikor Isten a Fiát adja értünk, hogy aki benne hisz el ne vesszen, hanem örökké éljen (Jn 3,15). Ez a megváltás öröme, amely többféle irányból áradhat felénk. Lőrincz Béla kijelentette:

Isten jó és a Jóisten nem tesz rosszat. Az emberi gyűlölet az, amely mérhetetlen sok rosszat hozott a világba, de Isten ereje messze nagyobb ennél. Az elmúlt vasárnapi evangélium a fénylő Krisztus arcát mutatta meg; Isten dicsősége a világ sötétségében is mindenütt jelen van.

A szentbeszéd elején feltett miértekre visszatérve elmondta, hogy ugyan nem tudunk választ adni rájuk, de azoknak az embereknek a munkájában, akik megpróbálnak segíteni, megtalálhatjuk a jót. Az így felfedezett jó segít, hogy a Jóistenben való hitünket megőrizzük és megerősítsük.

Hírdetés

Szükséges ezért, hogy az ember megvallja bűnösségét. Ez legyen mindig az első lépcső. Isten ugyanis minden botladozásunk ellenére várja, hogy visszatérjünk hozzá és ez a visszatérés egy lehetőség is lesz arra, hogy másképp éljünk. Példaként hozta a lelkipásztor a napi olvasmányból Dániel próféta történetét (Dán 9,4b–10), aki a hetvenéves fogság jövendölése hallatán saját maga és a nép nevében is bűnvallomást tett Istennek, amiért elhagyták és önző módon éltek.

Isten mindenkit szeret, mert Ő jó. Az Ő jóakarata, szeretete hívja meg az embereket. Arra hívja meg, hogy fogadják el azt a jót, amit Ő felkínál. Nem a magunk ereje, bölcsessége fog minket üdvözíteni, hanem Isten jósága. A megváltás pedig az öröm, amit meghirdetnek a pásztoroknak, amit olvashatunk Isten küldöttjének arcáról, és amit majd húsvét is hirdet nekünk. Ez a nagy öröm az alleluja. A felkiáltás, hogy az Isten Üdvözítőt küldött nekünk, aki megment, megvált minket. Hogy a kérdőjelek közepette az ember ne maradjon lent, hanem az Istenbe kapaszkodva felfelé mozduljon.

Isten Szent Fiában mindent nekünk ajándékozott. Aki jószándékkal Őt keresi, egészen biztosan megtalálja a reményt és az örömöt is, és nem csak arról panaszkodik, hogy mennyi baj van, hanem, hogy a bajban is velünk az Isten – zárta elmélkedését Lőrincz Béla.

A liturgia végén Apor Vilmos szarkofágjánál imádkoztak a jelenlévők a vértanú püspök szentté avatásáért.

Forrás: Győri Egyházmegye 

Fotó: Hencz Márton

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »