Ismét napirenden az előrehozott parlamenti választás

Ismét napirenden az előrehozott parlamenti választás

A Smer-SD egy olyan kérdést kíván népszavazásra terjeszteni, amely nem sérti majd a jelenlegi Alkotmányt.

Ezt Juraj Blanár, az ellenzéki Smer-SD alelnöke mondta a Markíza kereskedelmi tévécsatorna Testre szabva című politikai vitaműsorában. Emlékeztetett rá, hogy az Alkotmánybíróság legutóbbb az alaptörvénnyel össze nem egyeztethetőnek minősítette a népszavazás egyik kérdését, ezért a párt most ügyelt rá, hogy ilyen aggályok már ne merüljenek fel.

Hírdetés

Blanár szerint a Smer-SD az egyetlen releváns ellenzéki párt, amely képes egy ilyen népszavazást előkészíteni. Jelezte, hogy más ellenzéki és parlamenten kívüli pártokkal és társadalmi szervezetekkel is egyeztetni szeretnének. Az előrehozott parlamenti választásokra azért van szükség, mert az emberek már nem bíznak a jelenlegi kormányban.

A védelmi szerződéssel kapcsolatos felvetés, amely miatt legutóbb alkotmányellenesnek minősítették a népszavazási kérdést, később kerülne megvitatásra.

Budaj nem úgy látja, hogy a jelenlegi kormánykoalíció a felbomlás előtt állna. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerinte hibát követett el, amikor a Slovnaft információira támaszkodott, ahelyett, hogy maga nézett volna utána az orosz kőolajjal kapcsolatos tényeknek. Nem gondja viszont, hogy Sulíknak le kellene mondania.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »