Ismét Izraelben tárgyal az amerikai külügyminiszter

Ismét Izraelben tárgyal az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Izraelbe érkezett, hogy újabb erőfeszítéseket tegyen a gázai tűzszünet és a túszok szabadon bocsátása érdekében. Palesztin források szerint messze még a megállapodás – írja a HVG.

A háború októberi kezdete óta Blinken kilencedik alkalommal látogatott el a térségbe, a mostani útra néhány nappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok módosított javaslatot terjesztett elő, amelynek célja a két fél között régóta fennálló ellentétek áthidalása. Az USA és Izrael a múlt héten Dohában újraindult tárgyalások óta optimizmusát fejezte ki a megállapodással kapcsolatban, de a Hamász szerint az előrelépésről szóló nyilatkozat pusztán “illúzió”. A nézeteltérések közé tartozik, hogy az izraeli csapatoknak teljes mértékben ki kell-e vonulniuk a Gázai övezetből, ahogy ahhoz a Hamász ragaszkodik.

Hírdetés

Vasárnapi nyilatkozatában a Hamász azzal vádolta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy akadályokat gördít a megállapodás útjába, és új feltételeket és követeléseket támaszt azzal a céllal, hogy meghosszabbítsa a háborút. A Hamász hangsúlyozta teljes mértékben Netanjahut tartja felelősnek a közvetítők erőfeszítéseinek meghiúsításáért és a megállapodás akadályozásáért.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »