Ismert futárcég nevével élnek vissza a csalók. Önnél is próbálkoztak?

Ismert futárcég nevével élnek vissza a csalók. Önnél is próbálkoztak?

Húsvét környékén több olvasónk is kapott olyan szöveges üzenetet, amely a csomagja vámköltségek miatti késedelmes kézbesítésére figyelmeztet. 

Az üzenetet +49 előhívó számú, azaz németországi, vagy annak látszani akaró telefonról küldték. Korábban már beszámoltunk róla, a Szlovák Posta nevében küldözgetnek kamu sms-eket, ott egyértelmű, hogy az állami vállalat nem használ külföldi számot. Azonban a globális futárcéges esetében előfordulhat, hogy egy szöveges üzenet valóban valamelyik külföldi leányvállalattól érkezik.

Hírdetés

Ha pedig beadja az adatait a kamuoldalon, biztos lehet benne, hogy azokkal vissza fognak élni.

Ez a csalási forma nem új, és viszonylag gyakori jelenség is, melynek leküzdésén gyakran a józan paraszti ész is átsegít: ha ön ugyanis nem rendelt semmit, akkor annak a kézbesítése sem késhet. Ha pedig a csaló smst érkezése idején valóban csomagot vár, nézze meg, hogy az abban levő link milyen domainre navigálja.

A telefonszámot nem érdemes letiltani, ezeket a csalók ugyanis gyakorta számítógéppel generálják, így, ha azt az egy bizonyos számot le is tiltja, holnapra generálnak másikat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »