Ismerd meg a cserkészet világát! – KÉPEKKEL

Ismerd meg a cserkészet világát! – KÉPEKKEL

A cserkészcsapat megalapítására készülnek Párkányban. Hogy az érdeklődő gyerekeknek és szüleiknek bemutassák a cserkészélet mibenlétét, vasárnap nagyszabású cserkésznapot tartottak a kultúrházban több cserkészcsapat részvételével.

Bokor Réka szervezőtől megtudtuk, volt már Párkányban cserkészcsapat 1936-tól Szent Imre néven, amely Tóth Gábor kántortanító vezetésével alakult, és a 2000-es években szintén Szent Imre cserkészcsapat néven alakult újjá. „Mi is ezen a néven tervezünk megalakulni, szóval folytatjuk a hagyományt.

Az első számú feladat most az, hogy meg tudjuk szólítani a gyermekeket és szüleiket, legfőképpen a 13-16 éves korosztályt”

– fejti ki Réka, aki maga négyévesen lett cserkész a szőgyéni 32. számú Szent Mihály cserkészcsapatban.

„Láttam, mekkora igény lenne erre. Hiányoznak a városból a kisközösségek, ezt az űrt szerettem volna kitölteni. Én mindig hangoztatom, az egyik legjobb dolog, ami történt velem, az az, hogy cserkész lettem.

A cserkészet megerősíti a nemzeti identitást, a hitet, a korosztályi kapcsolatokat, a természet tiszteletére és szeretetére nevel, kreatívvá tesz.

Nagy előny, hogy Fóthy Zoltán, a helyi esperes atya szintén cserkész, ő is be tud majd kapcsolódni a cserkészéletbe” – ecseteli Réka. Hozzáfűzi, sokan az ügy mellé álltak, akiknek köszöni a támogatást, kiemelten Bacsó Péternek a helyi magyar alapiskola igazgatójának, a környező települések cserkészcsapatainak és nem utolsó sorban a szülőknek, akik elhozták ide gyermekeiket.

Hírdetés

A cserkésznapot a szőgyéni, kürti, kőhídgyarmati, marcelházi, ipolysági és esztergomi csapatok nagyon jól előkészítették. Katona Attila az ipolysági cserkészcsapat vezetője elmondja, rövid ismerkedés után korcsoportok szerint őrsöket alkottak – voltak közösségi, csapatépítő játékok és korosztályos kvíz, énekeltek, kézműveskedtek, de még a sátorállítás alapjait is elsajátították a kultúrház udvarán.

Az ipolysági csapat már több helyen segédkezett a cserkészcsapat megalapításában, mondhatom, nem könnyű feladat, de nagy reményre ad okot, hogy több mint 60 gyereket látok itt a teremben szüleikkel együtt”

– fogalmaz Attila.

Bacsó Péter, a helyi Ady Endre Alapiskola igazgatója is jelen van az eseményen. „Mikor Réka felkeresett, megörültem a kezdeményezésnek, mivel nekem is régebb óta a terveim közt szerepelt a cserkészet megszervezése a városban. Közösségépítő és formáló, teljes mellszélességgel mellé álltam, kampányt folytattunk a gyerekek között, amely sikeres volt, amint ezt itt a helyszínen látjuk is” – néz körül a teremben Bacsó Péter.

„A nap legnagyobb öröme az volt, hogy ilyen sokan eljöttek, valamint, hogy érkeztek tinédzser lányok is, akik vállalják a vezetőképző táborokban való részvételt. Mellettük még fiúk jelentkezését várjuk, rájuk is nagy szükségünk van. Az érdeklődő szülők a helyszínen információkat kaphattak a nyári táborokkal kapcsolatos kérdéseikre, melyeket központilag szervez meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.

A nap eredménye: 67 gyermek először találkozhatott a cserkészettel, 14-en jelentkeztek a Kiscserkész Mintatáborba, 17-en a Cserkész Mintatáborba, 7-en pedig a vezetőképző táborokba. Ez minden várakozásunkat felülmúlt

– mondja el Bokor Réka a nap zárásakor. Hozzáteszi, a következő időszakban is várják a jelentkezéseket a [email protected] emailcímen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »