Iskolabuszokkal segít a Rákóczi Szövetség

Iskolabuszokkal segít a Rákóczi Szövetség

A következő tanévtől a vágai magyar iskolában nem szólal meg többé a tanítás kezdetét jelentő csengő. A vágai magyar kisiskolásokat a diószegi alapiskola karolja fel. Ezt a programot a Rákóczi Szövetség segíti azzal, hogy iskolabuszt ajándékoz Diószegnek.

Folytatódik a Rákóczi Szövetség iskolabusz programja a Felvidéken. A tavalyi tanévtől kezdve tizenhat kisbusz segíti a szórványterületek magyar gyerekeinek az óvodába és iskolába járását. A fő cél, hogy az utaztatás nehézségei miatt a szülők ne a szlovák iskolát válasszák csemetéjük számára. A programnak köszönhetően már most harminc százalékkal nőtt a magyar tannyelvű alapiskolába íratott elsősök száma a Felvidéken. 

A napokban a Felvidék további településeire sikerült kiterjeszteni az iskolabusz programot. Szeptembertől a diószegi, a szenci és a szádalmási magyar iskolába járást is segíti a Rákóczi Szövetség. 

Krommer Gábor, Diószeg polgármestere gyorsan élt a lehetőséggel, amikor megtudta, hogy Vága magyar alapiskoláját szeptembertől bezárják. Bár Vága körzeti iskolája a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola lenne, Krommer Gábor azzal érvelt a Rákóczi Szövetségnek, a diószegi kisiskolának – amelynek jelenleg 62 tanulója van – szüksége van a diákokra, és úgy véli, a vágai tanulóknak is tetszene a családiasabb hangulatú iskola. A vágai szülők és diákok számára már tartottak is bemutatkozó nyílt napot, és úgy néz ki, több mint 12 vágai gyerek jár majd a jövő tanévtől a diószegi alapiskolába. Utaztatásukra szolgál majd a Rákóczi Szövetség által megítélt húsz személyes kisbusz, amelynek üzemeltetési költségeit is a szervezet állja. 

Hírdetés

A diószegi magyar iskolába már évek óta járnak gyerekek a környező falvakból, például Nemeskosútról vagy Kismácsédról, éppen ezért a kisváros már rendelkezik egy utaztatáshoz szükséges kilencszemélyes autóval, amelynek az üzemeltetési költségeit az önkormányzat állja. Az érintett vonalat továbbra is ez a gépjármű járja majd, a Rákóczi Szövetségtől kapott kisbuszt elsősorban a vágai gyerekek utaztatására tartják majd fent. A közbeszerzés zajlik, a kisbuszt fizikailag augusztus vége felé veszik majd át – közölte a polgármester. 

Petrovay László, a Magyar Iskolaválasztási Programért felelős igazgató elárulta, az iskolabuszokkal elsősorban azokon a területeken tudnak segíteni, ahol már kialakult, vagy kialakulóban van az ingázás rendszere. 

– Amikor megkongatják a vészharangot, igyekszünk segíteni a külhoni régiókban, ne az utaztatás nehézsége legyen az ok arra, hogy egy szülőnek szlovák iskolába kell adnia a gyermekét. Ez Vága esetében lehetne akár a közeli szlovák város, Szered – tette hozzá az igazgató. 

A Rákóczi Szövetség a következő tanévtől Erdélyre is kiterjeszti az iskolabusz programot. A tervek szerint 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába – hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken.

Megjelent a Magyar7 2023/22.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »