„…írtam egy költeményt…” – Madách Imre-emlékkiállítás Pozsonyban

„…írtam egy költeményt…” – Madách Imre-emlékkiállítás Pozsonyban

Születésének 200. évfordulója alkalmából 2023 januárjában elkezdődött a Madách Imre-emlékév, az egész éven át tartó művészeti, tudományos és kulturális rendezvénysorozat.

 Az emlékév fontos állomása Pozsony, ahol az „…írtam egy költeményt…” című kiállítással (amelynek központi motívuma Madách remekműve, Az ember tragédiája) adózott a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a jeles író emlékének.

Madách életművének bemutatása

A kiállítás elsődleges célja a Madách-életmű, hangsúlyosan a Tragédia jelentőségének újbóli köztudatba emelése, az irodalom, a történelem és a képzőművészet muzeológiai eszközökkel történő népszerűsítése és az interaktív tanulási lehetőség megteremtése”

– fogalmazott Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója, a kiállítás kurátora, aki azt is elmondta, a kiállítás a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás együttműködésével, illetve a Magyar Géniusz Program és a szlovák Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A kiállítás partnerei a pozsonyi Liszt Intézet, a Magyar Vidéki Múzeumok Országos Szövetsége és a pozsonyi Madách Egyesület voltak.

Branislav Pánis, a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, célul tűzték ki a megemlékezést a magyar irodalom e nagy képviselőjéről. 

„2023 azonban a Szlovák Nemzeti Múzeum számára is szimbolikus jelentőségű, mivel ebben az évben ünnepeljük a 130. évfordulónkat, és ez a kiállítás éppen az idei első rendezvényünk” – fűzte hozzá.

Madáchról azt tartják, hogy ha csak egyetlen művet írt volna egész életében, Az ember tragédiáját, már ezzel is biztosította volna a helyét a mindenkori magyar kultúrtörténetben

– kezdte beszédét Venyercsan Pál, a Liszt Intézet igazgatója. Madách azonban nem egykötetes író, amellett, hogy több műve és verse is megjelent, az 1848–49-es szabadságharcban közéleti szerepvállalásával is küzdött a szabadságért.  Venyercsan szerint a kiállítás arra ösztönöz bennünket, hogy újra elővegyük korszakalkotó Tragédiáját és továbbgondoljuk. 

Ezzel nemcsak Madách örökségéért, hanem magunkért is sokat tehetünk”

– jegyezte meg az intézet igazgatója.

Bővelkedünk géniuszokban 

Hírdetés

A megnyitó további részében Végh Katalin, az emlékkiállítást támogató Magyar Géniusz Program koordinátora a Magyar Vidéki Múzeumok Országos Szövetsége nevében köszöntötte a résztvevőket, majd röviden ismertette a vidéki múzeumokat összefogó Szövetség – amelynek a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma is a tagja – célját és tevékenységét. Ismertette továbbá a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett Magyar Géniusz Programot is, amelynek révén 2021–2023-ban a magyar vidéki múzeumok jelentős kormányzati támogatáshoz jutottak/jutnak a Magyar Vidéki Múzeumok Országos Szövetségének koordinálásával.

A pályázat célja, hogy muzeális eszközökkel a tehetségek, lángelmék, tudósok, hősök, hazafiak és patrióták eredményeit beemeljük a mindennapjainkba”

– mondta Végh Katalin hozzáfűzve, két év alatt mintegy 100 projekt valósult meg, ez is azt bizonyítja, hogy bővelkedünk géniuszokban.

Madách szellemi örökségének megőrzése küldetés

Nagy ünnep számunkra, hogy közösen emlékezhetünk itt, a Szlovák Nemzeti Múzeum főépületében megrendezett kiállításon Madách Imrére, akit születésének 200. évfordulója alkalmából Alsósztregova önkormányzata javaslatára a község polgármestere, Ľuboslav Dobrocký in memoriam díszpolgárrá avatott”

– mondta Jarábik Gabriella. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának feladata immár 20 éve, hogy az alsósztregovai Madách-kastélyt, illetve Madách szellemi örökségét megőrizze és átadja a következő generációknak. 

Úgy érezzük azonban, hogy ez már nemcsak feladat, hanem küldetés, ami többre kötelez, arra is, hogy Madách Imre örökségét megmutassuk, s ne csak Alsósztregován, hanem az évforduló kapcsán Szlovákia minél több településén”

– hangsúlyozta Jarábik Gabriella.

A kiállítás kurátora Praznovszky Mihály Madách-kutató szerint legyen bármi műfaja egy irodalmi mű közvetítésének, soha semmi nem tudja úgy visszaadni azt a teljességet, amit az adott mű olvasmányélménye ad.  Így van ez a kiállítással is, amelynek alkotói képekben gazdag irodalmi látványvilágot hoztak létre, megnyitva az érdeklődésünket az alkotás iránt. 

„El kell olvasnunk Az ember tragédiá-ját ismét, vagy először, mert ez az a mű, amely életünk végéig újra és újra szembesít bennünket sorskérdéseinkkel, amit Madách kérdésként úgy fogalmazott meg: „Mi dolgunk a világgal?”

Azt akartuk, hogy ez a kiállítás egy kicsit színház is legyen. A Tragédiának ugyanis régen az volt a nagy gondja, hogy nem tudták, hogyan kell színpadra állítani, mert azokat a súlyos gondolatokat olvasni kell, a színpadon pedig cselekményre, mozgásra van szükség. A kiállításon arra törekedtünk, hogy megjelenjen az is, hogy a 21. század kezdetén vajon milyen gondolatokat tudunk kiemelni, hogy mik a súlypontok, és ezt nem lehetett statikusan megoldani”

– fogalmazott lapunknak Praznovszky Mihály hozzáfűzve, a kiállítás egyfajta ráismertetés, felidézés, az újraolvasás igényének a feltámasztása kíván lenni, azért ilyen eleven, színes és mozgalmas.

A kiállítás részeként levetítették Koronczi Endre kortárs képzőművész egyik alkotását is, a 15 szín a Ploubuter parkból című filmet, amelynek egy-egy perce színenként a dráma egy-egy sorának fel meg. A megnyitón közreműködött Gertler Teo hegedűvirtuóz, akit Európa-szerte nagyra tartanak, főleg egyedi hangvétele és rendkívül érzékeny interpretációja miatt.

A kiállítás három nyelven, magyarul, szlovákul és angolul is elérhető, és készült hozzá egy háromnyelvű kiállításvezető is. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »