Irodalmi díjeső a mentorprogram írói közt (Képgaléria)

Irodalmi díjeső a mentorprogram írói közt (Képgaléria)

Irodalmi díjeső a mentorprogram írói közt (Képgaléria) Kürthy Judit2023. 02. 21., k – 19:47 Dunaszerdahely |

A Felvidéki Alkotók Egyesülete által meghirdetett Valentin-napi pályázaton a 35 fős amatőr írói csoport több tagja is díjjal tért haza.

Gyurkovics Anikó, író, a Tollforgatók Polgári Társulás alapító elnöke több fiatal tehetséggel is foglalkozik. A tagok legfontosabb önkifejezési eszköze az írás, melyet a program keretén belül tökéletesíthetnek.

Azt vettem észre, hogy egymást húzzuk az alkotás felé. Például, ha beírunk a közös csoportunkba, akkor nekem is kedvem lesz újra írni. A közös munka társaságot is ad, és megtalálhatod köztük a lelki társad. Én úgy érzem, hogy hasonszőrűekkel találkozom itt, amit nagyon élvezek. Aki szeret írni, azt hiszem, annak nagyon sokat adhat egy ilyen írói program.

– mondta el a 14 éves Horváth Gréta, a Valentin-napi pályázat legfiatalabb díjazottja, a próza kategória különdíjasa.

A mostani pályázat 29 indulójából 11 tollforgatós volt. A négy lehetséges helyezésből pedig három díjat mi vittünk el.

– mondta lapunknak Gyurkovics Anikó. A műhelymunka, melyet közösen végeznek kiadott feladatok alapján működik.

Elsősorban tőlük kérdezem meg, hogy mi az, amit gyakorolni szeretnének, most volt például egy helytörténettel kapcsolatos feladat, amiben a leírást gyakoroltuk. Először kiadom nekik, ők dolgoznak rajta egy ideig, majd visszaküldik, én megszerkesztem és később pedig egy online találkozón együtt kijavítjuk, megbeszéljük őket. Együttesen dolgozunk a szövegeken.

– tette hozzá. A pályázatokon való szereplés is sikerélményt ad a pályázóknak, mondta a mentor, ez is előreviszi őket abban, megerősítse bennük az írás szeretetét, hogy rájöjjenek, valóban érdemes ezzel foglalkozniuk.

Tehetségesek, mint a Nap! De az építő jellegű kritika is nagyon hasznos, amit egymáson is gyakorlunk. Adni is és fogadni is tudjuk egymás közt. A középiskolákat járva azt tapasztalom, hogy a fiatalok rettentő tehetségesek, kreatívak, de nincs elég lehetőségük, egyszerűen nem értesülnek az egyes versenyekről, pályázatokról, nem tudják, hogy merre induljanak el.

– mondta el a mentor. Azt mondják, hogy amíg nem kerültek be a programba, sokkal kevesebb információhoz jutottak hozzá, most viszont egymást követik az újabbnál újabb kihívások.

Hírdetés

 

Első helyezett lett próza kategóriában Besnyei Júlia, hátrányos helyzetű roma gyermekekkel és családjaikkal foglalkozó szülői tanácsadó, a mentorcsoport egyik legújabb tagja, aki csupán másfél hónapja része a programnak. Külön öröm számára, hogy családanyaként végre megmutathatja írásait. Elmondása szerint, még diákként erre nem volt lehetősége, a fiókjában őrizgette a műveit. Két gyermek édesanyjaként nagyon örül annak, hogy van kikkel eltöltenie a szabadidejét és most már büszkén osztja meg ötleteit, írásait másokkal is.

Olyan hihetetlen ez az egész, hogy mindjárt első próbálkozásra első helyezett lettem. Mi itt nagyon inspiráljuk egymást. Nem csak dicsérő jelzőket mondunk a műveinkre, hanem ha vannak észrevételeink, amivel tudunk egymásnak segíteni, akkor azt is jelezzük a másiknak.

– mondta el Besnyei Júlia, az Emlékmorzsák írója.

A novellám nevét, az Emlékmorzsákat is közösen találtuk ki az egyik mentortársammal. Ők az első zsűrim, az első hallgatóim. Eddig nem mertem előhúzni a fiókból a műveim. Eleinte kellett az, hogy egy-két emberrel megosszam őket, hogy véleményt mondjanak róluk. Most már ott tartok, hogy szeretem is felolvasni őket, sőt, alig várom. Már az is önbizalmat ad, hogy van kinek felolvasni, van, aki meghallgatja. Az Emlékmorzsák felolvasását nagyon sokat gyakoroltam otthon. Minden egyes kép utan, amit felolvastam, kellett egy szünetet tartanom, mert potyogtak a könnyeim. Ezeket a történeteket a való világ ihlette és való életből származó fotókból készült.

– tette hozzá.

Az írói programnak jelenleg 35 aktív tagja van, akikkel Gyurkovics Anikó folyamatosan tartja a kapcsolatot.

Amikor egy pályázatra készülünk és már megszerkesztettem az általuk leadott szövegeket, online találkozunk. Emellett van egy állandó üzenőcsoportunk, ahova bármikor írhatnak, ha kérdésük van. Napi szintű kapcsolatban vagyunk tehát egymással. A Valentin-napi pályázattal kapcsolatban nem volt olyan egyértelmű az örömük, azt mondták, hogy nem sokat tudnak a romantikáról, ennek ellenére több helyezést is elértek. A Tollforgatók Polgári Társulás keretén belül működik a kreatív írás program, amiben főleg szlovákiai magyarokkal foglalkozunk.

– tette hozzá Gyurkovics Anikó, elnök. A Tollforgatók csapatából többen is indultak a Valentin-napi pályázaton, Brenda Mlčúch, Frigula Bianka, Darázs Balogh Katalin, Gőgh Leona, Konkoly Erika, Kiss Balint Béla, Evo Vonka, Kovács Enikő, Dávid Dóra, Haver Mártika, Kerek Anna, Besnyei Júlia, aki a próza kategóriában első, Kerek Lilla, aki második helyezett lett és a kategória különdíjasa, a 14 éves Horváth Gréta.

A Felvidéki Alkotók Egyesülete minden hónapban kiír egy művészeti pályázatot, amire bárki jelentkezhet. Most februárban a Valentin-nap volt a téma, amire főleg a szerelemmel foglalkozó műalkotásokat, festményeket, irodalmi műveket vártak. Meglepődve látták, hogy nem csak párkapcsolati, illetve szerelmi témákat körbejáró szerzemények, képek érkeztek, hanem olyanok is, melyekben a szeretetet sokkal tágabb fogalomként értelmezik. S mivel ők sem specifikálták előre, hogy a szerelemmel kapcsolatos műveket szeretnének, nem utasítottak vissza egyet sem.

Már több mint egy éve annak, hogy elkezdünk programokat szervezni és pályázatokat hirdetni. Szerettünk volna egy alkotóműhelyt létrehozni, de mivel ekkor éppen covid volt, az interneten hoztunk létre ezt a felvidéki művészeti csoportot. Képzőművészeti és irodalmi alkotásokkal foglalkozunk. Együttműködünk a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületével is, akikkel nagyon jó viszonyt ápolunk.

– mondta el Farkas Gábor, író, költő, a Felvidéki Alkotók Egyesületének elnöke.

Adtunk ki már antológiát is, aminek a bemutatóján a 13 képzőművészünk közös kiállítása is megtekinthető volt.

– tette hozzá. A dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központtal, valamint a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárral való jó együttműködésnek köszönhetően rendszerint itt, a könyvtár olvasótermében tartják a pályázatok díjátadóit. A jelenlegi festménykiállítás, ami itt látható, ugyancsak az ő szervezésük.

A kiírt pályázatokról további információkat megtalálhatnak az egyesület közösségi oldalán, ahol bővebb tájékoztatást kaphatnak az aktuális témákról és az egyes pályaművek beküldési határidejéről.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »