Iráni drónok "dolgoznak" Harkiv környékén is

Iráni drónok "dolgoznak" Harkiv környékén is

A Shahed-136 drónok több, pusztító csapást mértek a harkivi régióban levő célpontokra a közelmúltban.

Ezzel a felütéssel kezdi cikkét a The Wall Street Journal. Próbáltam visszalapozni, találunk-e hasonló cikket az Ukrajnába százával szállított Switchblade amerikai kamikaze drónok orosz célpontokra gyakorolt hatásáról. Nem találtam, de hát ilyen apróságon már igazán ne akadjunk fel…

Jake Sullivan  nemzetbiztonsági tanácsadó akkor azt mondta: a közel-keleti ország július elejére tervezte a kiképzés első turnusát, tehát elképzelhető, hogy az már folyamatban is van. Azt azonban az amerikaiak nem tudták megerősíteni, hogy a drónok már leszállításra kerültek-e, vagy ez még folyamatban van. Most már tudjuk.

Irán később hivatalosan cáfolta, hogy drónokat szállítana Vlagyimir Putyin hadseregének. Most már azt is tudjuk, hogy ez nem igaz.

Ez utóbb szintén beigazolódott, az elmúlt hetekben ugyanis egyre gyakrabban találják meg az iráni drónok maradványait Ukrajna területén.

Oroszország súlyos károkat okozott az ukrán erőknek a közelmúltban bevetett iráni drónokkal, a háború kezdete óta először bevetve külföldi fegyverrendszer – nyilatkozták a WSJ-nek ukrán parancsnokok.

A Sahed-136 drónokat átfeste, Geran 2 néven állították hadrendbe.

Hírdetés

Rodion Kulagin ezredes, az ukrán 92. gépesített dandár tüzérségének parancsnoka szerint a harkivi régióban több páncélosra és tüzérségi állásra mértek csapást. Csak ennek az egy dandárnak két 152 mm-s önjáró tarackját, két 122 mm-s önjáró tarackját, és kér BTR páncélozott gyalogsági harcjárművét semmisítették meg. A széles körű bevetést megelőzően az oroszok már tesztelték az általában párban bevetett UAV-ot, ekkor egy amerikai adományból származó M777 155 mm-s vontatott tarackot semmisítettek meg, a másik gép viszont meghibárosodtt.

Scott Crino, a Red Six Solutions LLC stratégiai tanácsadó cég alapítója és vezérigazgatója a WSJ-nak elmondta.

Az iráni drónok hatékony ellensúlyt jelenthetnek Oroszországnak az Egyesült Államok  csúcstechnológiás fegyvereivel szemben. A Shahed-136 jelenléte az ukrajnai háborúban kétségtelenül megváltoztatja Kijev hadműveleti terveit”

– mondta.

Crino szerint ezeket a drónokat elsősorban a radarrendszerek és a tüzérség ellen lehet nagy hatékonysággal felhasználni, ráadásul Iránnak vannak zavarásgátló eszközei is. A drónok viszonylag kicsit, és nagyon alacsony magasságban repülnek, ami megnehezíti, hogy a radar befogja őket.

A drónok fontos szerepet játszanak az ukrán konfliktusban, mivel egyik félnek sincs légi fölénye, így az ellenséges állások felett nem szívesen használnak pilóta vezette repülőgépeket, mivel a gép is drága, a pilóta kiképzése is, ráadásul az hosszadalmas is.

A harci drónok mellett mindkét oldalon fokozódott az érdeklődés a kereskedelmi forgalomban kapható drónok iránt. Ezek túlnyomó többségét Kínában gyártják, és a felfokozott orosz és ukrán kereslet miatt egyrészt érezhető is a hiányuk az európai piacon, másrészt a növekvő kereslet az árakat is megemelte.

Az anyagi eszközök hiánya gyakran kreatív megoldásokra is sarkallja a katonákat. Mindkét oldal tett már fel olyan videót a világhálóra, amelyen az látszik, műanyag pohárban vagy bögrében levő, kibiztosított kézigránátot visznek az ellenséges állás fölé, majd ott leejtik. A halálos teher a becsapódáskor kiesik “tárolóegységéből”, és felrobban. Ezt a műveletet alacsony magasságból hajtják végre, így a drón esetlegesen kézifegyverek tüzének is áldozatul eshet, de ha sikerül visszarepülnie, a művelet mindössze “egy kézigránátnyi” költséggel, tetszés szerinti számban ismételhető. Viszont a támadó fél számára sem egy életbiztosítás kibiztosított gránátot pohárba gyömöszölni…

Olvassa el korábbi drónhadviseléssel kapcsolatos cikkeinket is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »