Irán árnyékában Kína megvetné a lábát a Perzsa-öbölben is

Irán árnyékában Kína megvetné a lábát a Perzsa-öbölben is

A Perzsa-öbölben nemrég csaknem újabb háború tört ki, ám Donald Trump amerikai elnök az utolsó pillanatban visszahívta az amerikai támadóegységeket. Az Irán és az USA szembenállására épülő válság azonban könnyen eszkalálódhat. Jelenleg Irán nyugati érdekeltségekbe tartozó tankereket foglal el. Az USA nemrég felszólította a nemzetközi közösség tagjait, hogy csatlakozzanak a Perzsa-öbölbeli kereskedelmi hajózás biztonságát szavatoló Sentinel programhoz. Kína valamiért komolyan fontolóra vette a lehetőséget.

A Perzsa-öböl, és azon belül az iráni provokációk központjában lévő Hormuzi-szoros a globális olajkereskedelem kulcsfontosságú területe. Itt halad keresztül a tengeri olajszállítmányok 35 százaléka. Ennek ellenére az iráni provokációk és a folyamatos válság sem húzta fel az olaj világpiaci árát, ami rávilágít egy érdekes ellentmondásra.

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a Világgazdaság online kiadásában írt elemzésében világította meg, hogy Iránnak valójában nem áll érdekében lezárni a Hormuzi-szorost a kereskedelem előtt.

„Egy ilyen akcióval az egész világon érezhető sokkot okozna, amivel könnyen elveszíthetné amúgy sem nagyszámú támogatóját az Egyesült Államokkal szemben.”

írta a szakértő. Hozzátette, hogy a Hormuzi-szoroson keresztül szállított kőolaj elsősorban nem nyugatra, hanem Kelet-Ázsiába irányul, vagyis nem Európa vagy Amerika vesztene a blokáddal, hanem például Kína, Irán egyik fő támogatója.

Hírdetés

 

A Stratfor elemzése szerint ugyanakkor Kína a mostani helyzetet saját katonai térnyerésére használhatja ki. Az USA által meghirdetett Sentinel programban való részvétellel ugyanis gyakorlatilag teljesen legális módon küldhet tengeri haderőt a Perzsa–öbölbe.

Kína esetleges részvételének lehetőségét Washington is nagyon gyanakodva figyeli. Az afrikai partok kalózai ellen létrehozott Ádeni-program például lehetővé tette, hogy az Ádeni-öbölben Kína saját haditengerészeti bázist építsen ki Afrika szarvának stratégiai kulcsterületén, a kelet-afrikai Dzsibutiban.

Mindenesetre, Peking aligha engedheti meg magának, hogy kimaradjon a nemzetközi hajókereskedelem biztonságát szavatoló Sentinel programból. Kína kőolaj-importjának 43 százaléka halad át a Perzsa-öböl útvonalain, számára kulcskérdés, hogy ezek az útvonalak továbbra is nyitva maradjanak.

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »