Irakban 15 évi börtönre ítéltek egy brit férfit régiségcsempészet miatt

Régiségcsempészet miatt 15 évi börtönre ítéltek hétfőn egy brit férfit Irakban. A 66 éves James Fittont azért ítéltek el, mert megpróbált régiségeket kicsempészni a közel-keleti országból. Vádlott-társát, a 60 éves német Volker Waldmannt felmentették.

Az ítéletet ismertető bíró azt mondta, James Fitton bűntettéért az ítélet kötél általi halál, de a bíróság úgy döntött, hogy "a vádlott előrehaladott korára való tekintettel" a büntetést 15 év börtönre csökkenti.

Fitton ügyvédje közölte, hogy ügyfele fellebbezni fog a döntés ellen.

A bíróság nem talált elegendő bizonyítékot arra, hogy társát, Volker Waldmannt elítélje.

A két férfi a bagdadi al-Karh büntetőbíróság előtt jelent meg az iraki foglyok által viselt sárga kezeslábasban – jelentette az AFP francia hírügynökség riporterére hivatkozva, aki jelen volt a tárgyaláson.

Az ügyben mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát.

Hírdetés

James Fitton egy nyugdíjas brit geológust és Volker Waldmann berlini pszichológust március 20-án tartóztatták le a bagdadi repülőtéren, poggyászukban kövekkel és kerámitöredékekkel. Mindketten egy túrán vettek részt Irakban, és az utazás előtt nem ismerték egymást.

Fitton poggyászában tíz kődarab, törött cserépdarabok és kerámiák voltak. Waldmann birtokában volt két kerámia, amelyet elmondása szerint útitársa adott neki.

A bíró ítéletében megállapította, Fitton tisztában volt azzal, hogy a hely, ahol a töredékeket összegyűjtötte, régészeti lelőhely, és hogy a töredékek kisajátítása jogellenes. Arra a következtetésre jutott, hogy Fitton esetében fennállt a bűnös szándék. Ezt védőügyvédje cáfolta. Thaer Masszúd úgy vélekedett, hogy szélsőséges ítélet született.

A májusi tárgyalásuk megnyitóján a két férfi jóhiszeműségükre hivatkozott, mondván, hogy nem tudták, hogy a birtokukban lévő darabok régiségnek minősülnek.

Egy 2002-es, az örökséget és a régiségeket szabályozó törvény alapján állították őket bíróság elé, amely akár halálbüntetést is kiszabhat arra, akit bűnösnek talál egy régiség Irakból való szándékos eltávolításában vagy annak megkísérlésében.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »