Irak nem képzelhető el keresztények nélkül – Az iraki egyházak képviselőit fogadta Ferenc pápa

Irak nem képzelhető el keresztények nélkül – Az iraki egyházak képviselőit fogadta Ferenc pápa

Egy évvel a történelmi iraki apostoli út után a pápa február 28-án a közel-keleti ország különböző keresztény egyházainak képviselőivel találkozott a Vatikánban. Irak nem képzelhető el keresztények nélkül – emelte ki hozzájuk intézett beszédében a Szentatya, arra buzdítva, hogy maradjanak jelen a térségben, törekedjenek az egységre és a párbeszédre más vallásokkal.

Felejthetetlen látogatás – így összegezte Ferenc pápa az egy évvel ezelőtti iraki apostoli útját. A február 28-án, hétfőn délelőtt az Apostoli Palota könyvtárában tartott örömteli találkozón a Szentatya hangsúlyozta: az iraki föld nagyon jelentős terület, a „közel-keleti ősi civilizációk kezdeteinek”; az üdvtörténetnek, a „keresztény kezdeteknek” a földje, valamint az első misszióké is; továbbá a száműzöttek, így például a zsidók földje; vagy ahonnan sok keresztény kényszerült száműzetésbe a máig tartó háborúk és üldözések miatt.

„Közösségeitek Irak legősibb történelméhez tartoznak, és valóban tragikus pillanatokat éltek meg, de bátor tanúságot tettek az evangélium iránti hűségről. Ezért hálát adok Istennek, és elismerésemet fejezem ki. Leborulok azok szenvedése és vértanúsága előtt, akik életük árán is megtartották hitüket” – mondta a pápa. Reményét fejezte ki, hogy „korunk számos, különböző keresztény hagyományokhoz tartozó vértanújának vére”, amely felvirágoztatta az Egyházat, „a keresztények egységének magva és a hit új tavaszának jele lesz”.

Ferenc pápa ezután a testvéri kapcsolatokról beszélt, amelyek az iraki egyházak közötti jelenlegi viszonyt, valamint „a lelkipásztorkodás és a legszegényebbek szolgálatára felkészítő képzés” terén fennálló együttműködés számos kötelékét jellemzik. A keresztények közötti mélyen gyökerező közösségről szólva a Szentatya arra buzdította az iraki keresztény egyházak képviselőit, hogy haladjanak tovább ezen az úton, konkrét kezdeményezésekkel és folyamatos párbeszéddel.

„Szeretném még egyszer leszögezni, hogy Irak nem képzelhető el keresztények nélkül. Ez a meggyőződés nemcsak vallási alapon, hanem társadalmi és kulturális bizonyítékokon is alapul. Irak keresztények nélkül többé nem lenne Irak, mert a keresztények a többi hívővel együtt jelentősen hozzájárulnak az ország sajátos identitásához.

„Mindent meg kell tenni, hogy a keresztények továbbra is otthonuknak érezzék Irakot, ahol teljes jogú állampolgárok, akik arra hivatottak, hogy hozzájáruljanak annak a földnek a jólétéhez, ahol mindig is éltek” – szögezte le Ferenc pápa, arra szólítva Isten népe pásztorait, hogy legyenek „mindig elkötelezettek és szorgalmasak a hívek megsegítésében és vigasztalásában”; legyenek közel hozzájuk, és tegyenek tanúságot példájukkal és „az evangéliumi életvitellel, Jézus, a Jó Pásztor közelségével és gyengédségével”.

A pápa elkötelezettséget kért annak érdekében, hogy „a vallások a testvériség szolgálatában álljanak”, értékes hozzájárulást nyújtsanak építéséhez és az igazságosság védelméhez a társadalomban. „Jól tudjátok, hogy

Hírdetés

Ez nem tárgyalás vagy diplomácia kérdése. Nem. Továbbmegy ennél. Ez a békességre irányuló testvéri út, amely gyakran fárasztó, de amelyet Isten különösen kér és megáld ezekben az időkben. Egy olyan út, amelyhez türelem és megértés kell, de arra késztet, hogy keresztényekként növekedjünk, mert nyitott szívre és elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy konkrét béketeremtők legyünk. A párbeszéd egyben a legjobb ellenszere a szélsőségességnek is, amely veszélyt jelent minden vallás hívére, és komoly veszélyt jelent a békére.”

Minthogy a szélsőségek közé tartozik a klerikalizmus és a merevség is, a Szentatya arra buzdított, hogy „segítsék felszámolni e szélsőségek fundamentalizmusának távoli okait, amelyek könnyebben vetnek gyökeret az anyagi, kulturális és oktatási szegénység kontextusában, és amelyek olyan igazságtalan és bizonytalan helyzetekből táplálkoznak, mint amilyeneket a háborúk hagynak hátra”.

mert Iraknak „megvan a maga méltósága, szabadsága, és nem redukálható a háború földjére”.

Beszéde végén Ferenc pápa megerősítette, hogy szívében hordozza az iraki keresztényeket. Arra buzdította az ország keresztény egyházainak képviselőit, hogy „miközben sokan különböző szinten fenyegetik a békét”,

hogy erősítse meg az egyházak közötti szeretetközösséget, hogy megfeleljenek az Úr szívből jövő vágyának, hogy tanítványai egyek legyenek”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »