Irak felfüggeszti a Belaruszba tartó repülőjáratait

Irak átmenetileg felfüggeszti a Belaruszba tartó légi járatokat – közölte pénteken a bagdadi kormány. A lépés válasz arra, hogy az Európai Unió azzal vádolta a belarusz kormányt, hogy Minszk ösztönzi az illegális bevándorlók – zömmel irakiak – beáramlását a Belarusszal szomszédos egyik EU-tagállamba, Litvániába. A minszki kormány így reagált a vele szemben az emberi jogok súlyos megsértése miatt bevezetett EU-büntetőintézkedésekre. A litván határőrség idén az első hét hónapban több mint négyezer illegális bevándorlót tartóztatott föl Belarusz irányából. Tavaly egész évben 81 főt.

Fuad Huszein iraki külügyminiszter pénteken közölte: a légi járatok átmeneti felfüggesztésével szeretnék megvédeni az iraki állampolgárokat attól, hogy embercsempész hálózatok áldozatául essenek. Az iraki diplomácia vezetője előzőleg telefonon beszélt Josep Borrell-lel, az EU külügyi főképviselőjével, valamint a litván és a lett külügyminiszterrel. Az iraki állami légitársaság közlése szerint a járatok felfüggesztése egyelőre egy hétig lesz érvényben.

Hírdetés

A litván–belarusz határon kialakult helyzet súlyos fenyegetést jelent az EU biztonságára; a 27-ek az illegális bevándorlás államilag szponzorált, fegyverként való felhasználásának áldozatai – közölte az EU e félévi soros, szlovén elnöksége.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »