Ipsos felmérés: A Smer nyerné az EP-választásokat. A küszöbön billeg a Magyar Szövetség

Ipsos felmérés: A Smer nyerné az EP-választásokat. A küszöbön billeg a Magyar Szövetség

A Robert Fico vezette Smer nyerné az Európai Parlamenti választásokat Szlovákiában az Ipsos legújabb, májusi felmérése szerint. A közvéleménykutatás már részben a kormányfő elleni, ellenzéki fanatikus által elkövetett merénylet után készült és mutatja a trendeket az országban.

A Smer (24,4 %) mögött a Progresszív Szlovákia (23,5 %) áll, harmadik helyen lemaradva a Hlas-SD (10,3 %).

A szlovák nemzeti választók szavazatait az SNS helyett a Republikára készülnek leadni, mely párt meglepően magas, 9 százalékon áll. Az SNS ellenben csak 4 százalékon.

EP-mandátumhoz jutna a KDH (7,1%), az SaS (5,7 %) és a Slovensko (5,3 %).

Hírdetés

Ami a Magyar Szövetséget illeti, Berényi Józsefék a bejutási küszöb környékén, de kicsivel alatta, 4,8 százalékon állnak. Világi Oszkár oligarcha embere, Orosz Örs, aki nyíltan hangoztatja amerre csak jár, hogy célja lekarikázni Berényit, láthatóan horribilis összeget költhet saját kampányára. A liberáls, progresszív jelölt azonban könnyen Bauer Ildikó sorságra juthat. Bauer, aki szintén Világi embere, elképesztő összeggel kampányolt Komáromban a legutóbbi önkormányzati választásokon. Végül azonban túltolta az online kampányát, hasonlóan, mint most Orosz Örs is teszi, és még a képviselőtestületbe sem sikerült bejutnia.

Amennyiben az Orosz képviselte liberális értékrenddel szemben a Berényi diktálta nemzeti, konzervatív üzenet kerül fölénybe, az a Magyar Szövetség számára akár a bejutást is jelentheti az EP-be.

Szlovákiában 2024. június 8-án tartják az EP-választást.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »