Ipolyvisken megmutatták, hogy mi rejlik a ruha alatt…

Ipolyvisken megmutatták, hogy mi rejlik a ruha alatt…

A fenti kérdésre kaptak választ mindazok, akik szeptember 16-án ellátogattak az ipolyviski tájházba. A tájház egyik szobája adott otthont Novák Mezőlaky Margaréta alsónemű-gyűjteménye kamarakiállításának. Az egyedülálló kollekció végigvezet a divattörténelmen, bemutatva őseink alsónemű-viseletét.

A családias hangulatú esemény beszélgetéssel vette kezdetét. Baka Anita, a tájház vezetője faggatta a szenvedélyes gyűjtőt. Mint Novák Mezőlaky Margaréta elmondta: egy családi hagyaték újrafelfedezése adta az inspirációt a gyűjtésre, valamint annak bemutatására.

A lévai Barsi Múzeum nyugállományú régésze, igazgatóhelyettese kifejtette: a múzeumok textilgyűjteményeiben is kevés alsónemű található. Ezt a fajta textilt nem igazán őrizték meg. Leiratokból, esetleg festményekről és egyéb fennmaradt képi alkotásokból lehet következtetni a letűnt korok alsóneműdivatjára. Az újabb korokból már maradtak fenn textildarabok.

A kollekció folyamatosan gyarapszik. „A selmecbányai anyag kiegészül különféle ajándékba kapott darabokkal” – hangzott el az ipolyviski beszélgetésen.

Mint elmondta: sokan a nagyszüleik, dédszülei után megmaradt alsóneműket adják át neki, tudva, nála jó kezekben lesznek. A melltartókból például mára több mint száz darab van.

Anno az alsóneműkhöz tartozott a bugyogók, melltartók, harisnyák, harisnyatartók mellett a főkötő, a kombiné, valamint a fűző is.

Hírdetés

Fejkötők, melltartók, különféle bugyogóváltozatok, kombinék, alsószoknyák láthatóak.

A kiállított tárgyak mind kézzel varrottak, egyedi méretre szabottak és természetes anyagból készültek. A gyűjtemény legrégebbi darabjai azok a hosszú szárú bugyogók, melyek a lábak közt nem voltak még összevarrva.  Ezek a 19. század elején voltak divatban. A bugyogók hossza fokozatosan rövidült a korral.

A gyűjteményben vannak olyan darabok is, melyeket a korabeli minták alapján készített el. Ezeket a replikákat korhű alapanyagból varrta meg. Novák Mezőlaky Margaréta ügyes varrónőként ki is javítja a textíliákat.

A kollekció javarészt a női fehérneműkre összpontosít, azonban pár férfiakra való darab is megtalálható benne. A házi készítésű alsóneműk természetes alapanyagból, legtöbbször len- és kendervászonból készültek. A textíliák kiegészítői szintúgy házi készítésűek voltak.

A gyűjteményt elsőként a lévai Barsi Múzeumban mutatták be 2020 februárjában. Az elmúlt években számtalan településen láthatták már a nem mindennapi tárlatot. Galánta, Érsekújvár, Nagysalló is az állomások közt található. Nyár végén Nyitrán nyílt az előző kiállítás. Az ipolyviski a 10. állomás és az idén még Zsarnócára is eljut a gyűjtemény.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »