Ipolyszécsénykén tartották meg a Tompa Mihály Országos Verseny Besztercebánya megyei fordulóját

Ipolyszécsénykén tartották meg a Tompa Mihály Országos Verseny Besztercebánya megyei fordulóját

Az alig háromszázötven lelkes Ipolyszécsényke adott otthont a jubiláló Tompa Mihály Országos Verseny Besztercebánya megyei országos elődöntőjének. A március 30-ai versenyen Besztercebánya megye területéről közel kilencven szavaló és prózai előadó vett részt.

Mint Balogh Gábor, a házigazda Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának az elnöke, az országos tanács tagja köszöntőjében kifejtette: nagyon örülnek annak, hogy az elmúlt időszak megszorításai után újra együtt lehetnek és megmérettethetnek a megye legjobb szavalói és prózamondói.

– hangzott el az országos elődöntő megnyitóján.

Az ipolyszécsénykei kultúrházban, valamint a szomszédos Lipthay-kastélyban a Tompa Mihály Országos Verseny nagykürtösi, a losonci, valamint rimaszombati és nagyrőcei járási fordulóinak legjobb előadói szerepeltek. Tanulók érkeztek a megye magyar tanintézményeiből Ipolybalogtól Füleken és Rimaszombaton át Tornaljáig bezáróan.

Korosztályok szerinti csoportokban versenyeztek a tanulók vers, próza és megzenésített, dramatizált előadás kategóriában. Az előadókat szakmai zsűri értékelte. Az ipolyszécsénykei országos elődöntőn az alábbi összetételű bírálóbizottságok értékeltek: dr. Bacsó Józsefné – Pálffy Zsuzsanna – Hrubík Béla; Tóth Gábor – Horváth Anita – Gubík Mária; Csábi István – Balázs Jánosné – Zaťko Ervin.

A kultúrház oldalsó termében a verseny szünetében a tanulók és felkészítőik megtekinthették a Szövetség a Közös Célokért gondozásában megalkotott Petőfi Sándor-vándorkiállítást.

S ugyancsak megtekinthető volt az alig egy hete az alsósztregovai Madách-kastélyban bemutatott Madách-vándorkiállítás, melyet a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma hozott létre.

Hírdetés

A Tompa Mihály Országos Verseny Besztercebánya megyei országos elődöntőjén az alábbi eredmények születtek.

Vers I. kategóriában harmadik helyezést ért el Horváth Karina, második lett Kovács Réka Andrea, első lett Kovács Terézia Bernadett. Vers II. kategóriában harmadik lett Herényi Hanga, második Mihalovics Emese és első helyezést ért el Molnár Bálint.

Vers III. kategóriában harmadik helyezést ért el Rácz Ivett, második lett Szívós Lilla és az első helyen végzett Mács Zille Anna. A vers IV. kategóriájában harmadik helyen végzett Grešo Ádám, Ruszó Chiara második lett, s Magtamás Zille bizonyult a legjobbnak.

Próza I. kategóriában harmadik helyen végzett Jánosdeák Zoltán, második lett Bohó Miriam és az első Kovács Fausztína Mária. A próza II. kategóriájának végeredménye: harmadik helyen végzett Kelemen Nóra Glória, második lett Farkas Barnabás és az első helyen Vavrek István végzett.

Próza III. kategóriában harmadik helyen szerepel Básti Fanni, másodikként végzett Illés Dorka és a kategória győztese Szabó Réka. A próza IV. kategória eredményei a következőképpen alakultak: Tóth Viktória harmadik, Nagy Máté Botond második, Szepesi Panni Dorina első lett.

Prózsa V. kategóriában első helyen végzett Csáky Máté. A megzenésített versek kategóriájának győztese a rimaszombati Mákvirágok. A kategóriánként az első három helyezett mellett a többi résztvevő sávozásos besorolást kapott.  A megyei elődöntő teljes eredménylistája ITT olvasható.

Az atempo.sk felvételei az értékelésről.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »