Ipolyságon zárult a helyi értékekre összpontosító IpolyFeszt

Ipolyságon zárult a helyi értékekre összpontosító IpolyFeszt

Egy hónap alatt két ország nyolc településén zajlott le az idei IpolyFeszt fesztiválsorozat. A negyedik alkalommal megrendezett programsorozat az Ipoly mente kultúrájára, hagyományaira, történelmi és épített örökségére összpontosított. A rendezvényfolyam Ipolyságon ért véget július 7-én.

Az idei IpolyFeszt június 7-én kezdődött Szobon. A Dunakanyarban az Ipoly torkolatánál található településen kétnapos műsorral indult el a fesztivált. Szob mellett Ipolydamásd, Kemence, Márianosztra, Vámosmikola és Nagybörzsöny csatlakozott a magyarországi oldalon.

Felvidéken két településen talált idén is otthonra a fesztivál. Ipolyság mellett június 15-én az ipolyviski tájházban valósult meg a fesztivál felvidéki programja. Ipolyvisken pipakiállítással és borkóstolóval összekötött kulturális műsorral várták az érdeklődőket. Az ipolyviski rendezvényről ITT olvashatnak bővebben.

Nagy hangsúlyt fektetnek az épített örökség ismertetésére is.

Így a fesztivál legtöbb állomásán teret adtak a helyi hagyományőrző csoportok, művészeti formációk fellépésének. Sok helyen szentmise, avagy istentisztelet kísérte a rendezvényt. A helyi és környékbeli kézművesek, mesterségek, művészek is bemutatkoztak.

Workshopok és különféle foglalkozások tarkították a rendezvényfolyamot. Szobon például betekinthettek Bogányi Gergely műhelyében, ahol a nem mindennapi Bogányi-zongorák készülnek.

Fesztivál egyik legfontosabb célja, hogy

Hírdetés

Az ipolysági zárórendezvény a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban celebrált szentmisével kezdődött s kora délután az egykori megyeháza előtt folytatódott a program.

A Palóc Kistermelői Piactérnek köszönhetően Ízek utcája várta a nagyközönséget. A piactér termelői kínálták a finomabbnál finomabb étkeket, termékeket. A látogatók többek között megkóstolhatták a kovászolt kenyeret, különféle réteseket, sajtokat, füstölt kolbászokat és szalonnát, valamint lekvárokat.

A városháza előtti park kézműves foglalkozásoknak adott helyet. Az érdeklődők kipróbálhatták a nemezelést, a bőrdíszmű készítést, agyagozást. Népi fajátékok és kézzel hajtott körhinta várt a legkisebbekre.

A városháza előtti színpadon felléptek a Hviezdoslav utcai magyar óvoda gyermekei, akik néptánckincsből merített produkciót adtak elő. Nagy sikert aratott az ipolysági Sendergő Néptánccsoport műsora.

A táncos produkciók mellett azonban vasárnap különleges vendégeket is láthatott a fesztivál közönsége.  A Felvidéki Banda produkció a Sajó Banda kezdeményezésére öt felvidéki pályakezdő zenekar adott közös műsort. Így a délután folyamán a Húros Banda, a Bagla Banda, a File banda, a Mérges Banda és Sajó Banda húzta a talpalávalót.

Fellépett továbbá a Váci Civitas Fúvósegyüttes, az estet pedig a régi Hungária dalokat játszó Menthol együttes zárta.

A határon átívelő összművészeti fesztivált az Európai Unió társfinanszírozásával az INTERREG Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatta.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »