Interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt a kínai hadsereg

Interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt a kínai hadsereg

Interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt a kínai hadsereg Kulcsár Péter2024. 09. 25., sze – 09:45

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg szerdán sikeres tesztindítást hajtott végre egy interkontinentális ballisztikus rakétával, mely a várakozásnak megfelelő tengeri területre esett – közölte a kínai védelmi minisztérium.

A kínai hadsereg rakétahadtestje helyi idő szerint reggel 8 óra 44 perckor indította a rakétát a Csendes-óceán felé. A közlemény szerint a tesztkilövés az éves kiképzési tervük rutinszerű intézkedése, mely összhangban áll a nemzetközi joggal és gyakorlattal – fogalmaztak.

Hírdetés

„A rakétakísérlet nem irányult egyetlen ország vagy konkrét célpont ellen sem. A kilövés célja a fegyverek teljesítményének és a katonai kiképzésnek tesztelése volt” – tette hozzá Csang Hsziao-kang, a védelmi minisztérium szóvivője.

A kínai állami média jelentésében közölte, hogy Kína előzetesen tájékoztatta az érintett országokat a kilövésről, de nem részletezték sem a rakéta útvonalát, sem azt, hogy a Csendes-óceán nyílt tengerein pontosan hova érkezett a rakéta.

A kínai média jelentése szerint „a kilövés hatékonyan tesztelte a fegyverek és felszerelések teljesítményét, valamint a csapatok kiképzési szintjét, melyek elérték a kitűzött célokat”.

Szakértők szerint Kína ritkán lő ki nyilvános bejelentéssel nagy hatótávolságú rakétákat a tengerbe, ehelyett általában elszigetelt tartományokban teszteli őket. Peking elmondása szerint továbbra is fenntartja tilalmát, mely szerint elsőként nem veti be nukleáris fegyvereit.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »