Innen megtudja, kellene-e tűzoltókészülék a járművébe

Innen megtudja, kellene-e tűzoltókészülék a járművébe

A buszon például a sofőrkabin mögött kell lennie egy 3 kilós ABC-készüléknek, ha viszont a busz 30 személyesnél nagyobb, „ugrik” a szabály.

A Vezess.hu-n jelentetek meg a tűzoltóságra hivatkozva információk arról, hogy milyen járművön hogyan kötelező tűzoltókészüléknek lennie, bizonyos helyzetekben természetesen a legfontosabb információ az, hogy hol.

Íme pontokba szedve a legfrontosabbak:

  • buszon a sofőrkabin mögött van a készülék, 30 személyig 3 kilós, 100 személyig 6 kilós ABC-poroltó kell, ennél nagyobb buszokon a „12+” tonnás szabály érvényes
  • ha a jármű 3,5-12 tonnás, akkor minimum 6 kilós ABC-poroltó kell
  • Hírdetés

  • ha 12 tonnásnál nehezebb a jármű, egy 12 kilós vagy két 6 kilós kell
  • Az ABC a készüléken a tűzosztályokat jelzi. (A – szilárd anyagok tüze, B – folyadék tüze, C – gázok tüze.)

    A porral oltó készülék helyettesíthető például habbal oltó tűzoltó készülékkel is, ha az oltási teljesítménye megegyezik. Egy liter hab oltásteljesítménye nagyjából megfelel egy kilogramm poréval, így ha a szabály például 6 kilogrammos porral oltó tűzoltó készüléket ír elő, helyettesíthető egy 6 literes habbal oltóval.

    A tűzoltókészüléken elhelyezett nyomásmérő óra mutatójának a zöld tartományban kell lennie. Legalább évente egyszer meg kell nézni, hogy van-e rajta sérülés, jó-e benne a nyomás. Ha húsz évnél öregebb a készülék, az már nem tartható készenlétben.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »