Ingyenes szellemi wellness, online is

Ingyenes szellemi wellness, online is

Ingyenes szellemi wellness, online is Juhász Katalin2024. 10. 04., p – 12:12

őleg azért ajánljunk szíves figyelmükbe ezt a fővárosi rendezvényt, mert a programok nagy része online is követhető lesz. A Bázis Egyesület negyedszer rendez fesztivált a fővárosban, ami önmagában is hőstett – főleg manapság, amikor a minőségi kultúra jövője komoly veszélyben van.

Lapunk tegnapi számában ott a bevezető, úgyhogy ezzel már nem húzzuk az időt. Az események október 11-én, pénteken délelőtt 9 órakor kezdődnek, amikor is a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium tanulói számára Vályi Horváth Erika műfordító és irodalomterapeuta tart önismereti olvasás-népszerűsítő foglalkozást A könyv menő címmel.

A Novotvar nevű szlovák irodalmi fesztivál részéről Peter Šulej költő és Ivana Gibová érkezik az Ifjú Szívek Táncszínházba péntek délután. Ugyanott kerülnek terítékre később a friss szlovák fordításkötetek: Esterházy, Krasznahorkai, Závada és Kassák művei, illetve fordítóik.

Pénteken, október 11-én kora este megtudjuk, ki kapja idén a Bázis-díjat, vagyis kinek a verse/prózája tetszett leginkább a szakmai zsűrinek. A gálaesten köszöntik Madách-díjasokat és nívódíjasokat is – ez a díjátadó már júniusban lezajlott, de a Bázis-fesztiválon is teret kapnak a Szlovák Irodalmi Alap (Literárny fond) magyar díjazottjai: Polgár Anikó, Vályi Horváth Erika, Hornyák István és Csehy Zoltán.

Az est folyamán átadják a Senior Auctor díjat is, amelyet tavaly alapított Janáky Marianna író és partnere, a Stonehenge Cégcsoport vezetőtulajdonosa, Müller János a kései pályakezdő írók számára. A szakmai kuratóriumnak az Érsekújvárban élő irodalomtörténész, H. Nagy Péter is tagja.

Hírdetés

A Bázis-díj pályázatára beküldött legjobb művek szerzői 18.30-tól olvasnak fel, 21 órától pedig egy különlegesnek ígérkező multimediális koncertszínházi előadásra várják a szervezők a bátrakat. Az ibolya illata (Farnbauer-algoritmus) címmel állította színpadra az 1992-ben megjelent kultikus gondolatregényt Forgács Miklós rendező, dramaturg, Forgács András zenész és Eszes Attila képzőművész. A klasszikus színházi keretek határainak átlépése érdekében olyan társművészeti eszközöket és struktúrát használnák, mint a performance, a konceptuális művészet, a vizuális és hanginstalláció, a hangköltészet, a videóművészet, a minimal art, a gesztusművészet, a színpadi felolvasás és az irodalmi est. Ez a projekt a A Symbol Polgári Társulás jóvoltából jött létre, és információink szerint eddig csak páran láthatták.

Szombaton, október 12-én 11 órától A keresés változatai kortárs magyar gyermekkönyvekben címmel tartanak pódiumbeszélgetést N. Tóth Anikó és Maros Diána részvételével, Petres Csizmadia Gabriella vezetésével. Délután bemutatkozik a nemrég alakult Abacus+ Könyvkiadó, amely máris négy kötetet adott ki: Pavol Rankov: Klinika (fordította Vályi Horváth Erika), Richard Pupala: Nők és férfiak, állatok (ford. Mészáros Tünde), Balla: Romok között (ford. Böszörményi Péter), Hálózati organizmusok / Bázis-líraantológia (szerk. Németh Zoltán).

A továbbiakban 15.15-től képzőművészekkel beszélget Csanda Máté művészettörténész az alkotás, (társadalmi térben való) megjelenés és kiállítás lehetőségeiről és korlátairól. Meghívott vendégek: Németh Ilona, Cséfalvay András és Gyenes Gábor.

Ezután újabb felolvasás következik első közlésekből, majd a Művészetek házában (Dom umenia) folytatódik a program az In Situ VIII. művésztelep helyspecifikus műveinek bemutatásával, kurátor Korcsmáros Ádám. A kiállítás keretében sor kerül Pálmai László Silent songs című rövidfilmjének bemutatójára.

Este 8-tól a Lumière moziba invitálják az érdeklődőket Kerekes Péter nemrég bemutatott, Wishing on a Star című filmjére, és az azt követő beszélgetésre, amelyen Gerencsér Péter faggatja a kassai származású rendezőt.

Vasárnap délelőtt 11-kor kezdődik az a tárlatvezetés, amelyen Németh Ilona és Juhász Rokko kalauzolja végig a látogatókat a Pállffy-palota GMB galériájában látható Haptikus visszhang – Természet, kultúra, politika a volt Jugoszlávia és Csehszlovákia művészetében című kiállításán.

A Bázis Fesztivál valamennyi programja élőben követhető illetve később is megtekinthető itt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »