Ingyenes In-, azaz Outernet

Jelenleg úgy tűnik, hogy a szolgáltatók az orrunknál fogva vezetnek bennünket, hogy az általuk megszabott árakon hozzáférhessünk az internethez. Ám egy ambiciózus szervezet, a Media Development Investment Fund (MDIF) azt tervezi, hogy a feje tetejére állítja az online számítástechnikát azzal, hogy ingyenes hozzáférést biztosít az internethez minden ember számára a Földön.

Outernet néven az MDIF több száz műholdat tervez pályára állítani 2015-re.

Azt is mondják, hogy a projekt korlátlan Internet hozzáférést biztosíthat olyan országokban is, ahol a webes hozzáférés cenzúrázott, köztük Kínában és Észak-Koreában.

A datacasting technológia használatának segítségével, amely széles rádióhullámokon küldi az adatokat, a New York-i cég elmondása szerint képesek lesznek arra, hogy a világ minden táján sugározhassák az Internetet. A csoport azt reméli, hogy több tízmillió dolláros adományt kap a projekt időközben. Az Outernet csapat azt állítja, hogy a világ népességének csak mintegy 60 százaléka férhet hozzá ahhoz a gazdag tudáshoz, amely az Interneten található meg. Ennek az az oka, annak ellenére, hogy széles körben elterjedtek a Wi-fi eszközök szerte a világon, hogy sok ország nem képes vagy nem hajlandó biztosítani az emberek számára a szükséges infrastruktúrát az Internet elérésére.

A cég terve, hogy több száz olcsó, miniatűr műholdat indít, úgynevezett CubeSat-okat alacsony Föld körüli pályára. Itt minden egyes műhold adatokat fog kapni a földi állomások hálózatából szerte a világon.

Az úgynevezett User Datagram Protocol (UDP) multitask technika használatával, amely adatokat oszt meg a felhasználók között a hálózaton, az Outernet információkat fog sugározni a felhasználóknak. Hasonlóan ahhoz, ahogy a televíziós jeleket vesszük és kapcsolgatunk a csatornák között, az Outernet az Internetet fogja sugározni, és lehetővé teszi, hogy megnézzük a weboldalakat.

Hírdetés

“Nagyon jól ismerjük a költségeket, és számottevő űrhajózási tapasztalatunk is van,” – mondta  Syed Karim, az Outernet projekt vezetője a felvetett kérdésekre a Reddit-en.

“Nem áll rendelkezésre sok ide vonatkozó kutatás, ám a kis műholdas programok és kísérletek már bizonyítottak. Nincs igazán semmi, ami ezt technikailag lehetetlenné tenné.” Ugyanakkor a távközlési szolgáltatók megpróbálják megakadályozni ennek lehetőségét, leállítani a projektet, mielőtt az felemelkedne a földről, Karim azt mondta: “Harcolni fogunk… és nyerünk.”

Ha minden a terv szerint halad, az Outernet projekt következő célja az, hogy engedélyt kérjenek a NASA-tól a technológia tesztelésére a Nemzetközi Űrállomáson. A végső cél az lesz, hogy elkezdjék telepíteni az Outernet műholdakat Föld körüli pályára, amire azt mondják, hogy 2015 júnuisában kezdődhet.

Az Outernet hivatalos weboldala további információkat is nyújt: https://www.outernet.is/dailymail

Magyar vonatkozása is van a miniatűr műhold projektnek, melyet CubeSat Project néven a California Polytechnic State University és a San Luis Obispo and Stanford University’s Space Systems Development Lab dolgozott ki. Célja, hogy a bekapcsolódó egyetemek 10×10×10 cm méretű, legfeljebb 1 kg tömegű, működő pikoműholdakat fejlesszenek ki. A programhoz már több mint 60 felsőoktatási intézmény csatlakozott; például Románia a Goliat, valamint Lengyelország a PW-Sat elnevezésű műholdjával.

A Masat-1 MO-72 (a Magyar és satellite szavakból képzett szó) az első teljesen magyar építésű műhold. A mintegy 1 kilogramm tömegű, 10 centiméter élhosszú kocka formájú technológiai pikoműholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették. Magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak, több más hold társaságában, az ESA új Vega hordozórakétájának első küldetésén, a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból. A műholdon helyet kapott egy VGA-felbontású kamera is.

Forrás: http://www.civilkontroll.com/felejtsd-el-az-internetet-jon-az-ingyenes-outernet/


Forrás:emberiseg.hu
Tovább a cikkre »