Információs központot és múzeumot nyitottak Szádelőn

Információs központot és múzeumot nyitottak Szádelőn

Információs központot és múzeumot avattak Szádelő községben, amely mintegy bejárata a 3,8 km hosszúságú Szádelői-völgynek. A létesítményt a kihasználatlanul álló egykori iskola épületében hozták létre, és a továbbiakban a tetőtérben szállásokat is szeretnének kialakítani.

Mindeddig azonban hiányoztak itt a megfelelő tájékoztató táblák és a szociális helyiségek is. A rekonstrukcióra az anyagiakat a Kassa Térségi Idegenforgalmi Szervezet a magyar partnerrel, az Alkossunk Várost Alapítvánnyal közösen Európai Uniós alapokból szerezte 953 ezer euró értékben.

„A Szádelői-völgyet többezer turista, természetjáró látogatja évente a kassai körzetből, de egész Szlovákiából is. Az új információs központ nemcsak tájékoztatást biztosít, hanem a későbbiekben művelődési lehetőséget szintén, és ugyancsak alkalmas szakirányú workshopok rendezésére is” – állapította meg Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

Jelenleg az információs központ a hétvégén reggel 9 órától délután 15 óráig tart nyitva.

Hírdetés

Júliustól viszont ebben az időpontban, de már szerdától vasárnapig várják a látogatókat – jelentette be Nehoda Attila, a község polgármestere.

A polgármester szerint most az elsődleges feladatuk anyagiakat szerezni a tetőtér kialakítására.

„Berendezésre, ágyakra, szekrényekre lesz szükségünk. Szeretném, ha ezek beszerzése minél előbb sikerülne. Előreláthatóan így 25-30 személy elhelyezésére lenne lehetőség” – tette hozzá.

A számláló 90 százalékos pontossággal működik és nyomon követi a látogatók mozgását is. Ellenálló az időjárási viszontagságokkal, a szélviharokkal szemben és az esetleges vandalizmus ellen is.

(BM/Felvidék.ma/Aktuality.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »