Indiában nőknek tartanák fenn a parlamenti helyek harmadát

Az indiai törvényhozás alsóháza szerdán elfogadott egy olyan szabályozást, amelynek értelmében az 545 tagú testület, valamint a tagállami parlamentek képviselői helyeinek 33 százalékát nőknek tartanák fenn.

A jelen lévő képviselők közül 454-en támogatták a Narendra Modi miniszterelnök vezette kormánypárt előterjesztését, kettő ellenében. Om Birla házelnök hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslatot kétharmados többséggel kellett elfogadni, és ez bőven megvolt.

A jogszabályt azonban még a felsőháznak, illetve a 28 tagállami parlament legalább felének is jóvá kell hagynia. A várakozások szerint a széles körű politikai támogatottságnak köszönhetően a felsőház is meg fogja szavazni a törvényt a szükséges kétharmados többséggel.

Hírdetés

Regionális pártok képviselői a 33 százalékos kvótán belül további kvótát szerettek volna az alacsony kasztba tartozó nőknek.

A 788 alsó- és felsőházi képviselő között jelenleg 104 van, ez 13 százaléknak felel meg. Emellett tavalyi felmérések azt mutatták, hogy a nők alig egyharmadot képviselnek a teljes indiai munkaerőben.

A nőkre vonatkozó kvótát csakis az indiai választókerületek népszámlálási adatok alapján történő újraszabását követően lehet majd alkalmazni. Az eredetileg 2021-re kitűzött népszámlálást azonban határozatlan időre elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »