India megkezdte a vakcinaexportálást

India megkezdte a vakcinaexportálást

India szerdán megkezdte az általa gyártott, koronavírus elleni védőoltások külföldre exportálását, az első szállítmányt a szomszédos Bhutánba küldték – tudatta az újdelhi külügyminisztérium.

Számos alacsony és közepes jövedelmű ország Indiára, a világ egyik legnagyobb vakcinagyártójára támaszkodik a koronavírus elleni védőoltásprogramban, hogy véget vessenek a járványnak. Anurag Szrivasztava külügyi szóvivő a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy India a szomszédainak és a kulcsfontosságú partnereinek szállít vakcinát.

A tárca tájékoztatása szerint támogatás keretében szállítanak védőoltást a Maldív-szigetekre, Bangladesbe, Nepálba, Mianmarba és a Seychelle-szigetekre. További három ország, Srí Lanka, Afganisztán és Mauritius a helyi hatósági engedélyekre vár ahhoz, hogy az oltásokat elfogadhassák.

Az elkövetkező hónapokban várhatóan további vakcinákat engedélyeznek majd az országban.

Hírdetés

India eleinte csak az AstraZeneca-vakcinát szállítja, amelyet a világ legnagyobb védőoltás-előállítója, az Indiai Szérum Intézetben gyártják COVISHIELD márkanéven.

Banglades arról számolt be, hogy csütörtökön várhatóan kétmillió adag COVISHIELD-et kap ajándékba. A több mint 160 milliós ország még nem kezdte meg oltási programját, de további 30 millió adagot rendelt el a védőoltásból.

Indiában, ahol a világon az Egyesült Államok után a legmagasabb a fertőzöttek száma, már 631 417, a vírus elleni küzdelem első vonalában küzdő embert oltottak be.

A világ második legnépesebb országában szerdán 13 823 új fertőzöttet regisztráltak, amivel a járvány kitörése óta nyilvántartásba vett esetek száma elérte a 10,9 milliót. Az egészségügyi tárca adatai szerint egy nap alatt 162-en haltak meg, míg a tavaly év eleje óta vezetett összesítés szerint 152 718-an.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »