Íme az amerikaiak hírszerzés prognózisa a háborúról: összeomolhat az ukrán front keleten

Íme az amerikaiak hírszerzés prognózisa a háborúról: összeomolhat az ukrán front keleten

Egy szerdai konferencián az amerikai elnök közvetlen beosztottja, a Hírszerző Közösség vezetője, a Nemzeti Hírszerzési Igazgató (Director of National Intelligence), Avril Haines vázolta az Egyesült Államok orosz-ukrán háborúval kapcsolatos forgatókönyveit.

Haines három valószínűsíthető forgatókönyvet vázolt fel. A legvalószínűbb, és ezzel számol az USA is, hogy a háború elhúzódik, folytatódni fog a következő hónapokban, a közeli béke gyakorlatilag kizárható.

Haines szerint felőrlő háborúra kell készülni, amelyben az orosz csapatok legfeljebb apróbb sikereket érnek el, de a nagy áttörés elmarad.

Az elmúlt napok eseményei a kelet-ukrán fronton ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy az oroszok tovább nyomulhatnak az ország keleti, dél-keleti részén. Ezt Haines sem zárta ki, ugyanis úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy az oroszoknak sikerül keleten szétzúznia az ukrán hadsereg legharcedzettebb egységeit, amely szinte biztosan az ukrán ellenállás összeomlásához vezet.

Hírdetés

A harmadik és Haines szerint legvalószínűtlenebb forgatókönyv, hogy az ukránok sikeres ellentámadást vezetnek a megszállók ellen. Erre a legnagyobb esély Herszonnál, a Krím-félsziget “bejáratánál” kínálkozik, ahol az elmúlt napokban intenzív harcok folytak.

Legyünk egyértelműek, jelenleg nem látunk esélyt arra, hogy a felek békés megegyezésre jussanak.

Haines úgy fogalmazott, a Hírszerző Közösség infomációi szerint Putyin most is Ukrajna “nagy részének” megszerzésére törekszik. Haines ugyanakkor, némi önellentmondásba keveredve a korábbiakkal, azt állítja, 

Putyin rövidtávú katonai céljai és hadseregének kapacitása között ellentét van. Ambíciói és az, hogy hadserege mire képes, nincsenek összhangban egymással.

Haines szerint az orosz hadsereg olyan veszteségeket szenvedett már Ukrajnában, amelyből évekig tart talpra állnia. Haines egyébként nem zárta ki a béke lehetőségét, bár annyira “nagyvonalúan” fogalmazott, hogy szavainak talán felesleges lenne különösebb jelentőséget tulajdonítani. Közölte ugyanis, hogy a “körülmények alakulásánák függvényében” elképzelhető egy békefolyamat elindulása, például akkor, ha az orosz hadsereg “kellő veszteségeket” szenved Ukrajnában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »