Ilyen volt Sisi „élőben”

Ilyen volt Sisi „élőben”

Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, azaz közismert nevén Sisi mindig is roppant népszerűségnek örvendett a magyarok körében. Ferenc József osztrák császár feleségének magyarokkal szembeni szimpátiája pedig ugyancsak ismert, még a nyelvünk elsajátításában is iparkodott. Így nem csoda, hogy népszerűek és nem ritkák a vele kapcsolatos kiállítások, ahogy az sem, hogy kedvelt pihenőhelye volt a Gödöllői Grassalkovich-kastély.

Mostanában azonban eléggé megszaporodtak a különféle sisis tárlatok, kisebb-nagyobb vele kapcsolatos események. Ez ugyanakkor nem csoda, hiszen épp 150 éve, hogy férjével együtt 1867. június 8-án magyar uralkodóvá koronázták, illetve előtte ezzel összefüggésben létrejött az osztrák-magyar kiegyezés, az úgynevezett közösügyi törvénnyel létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia.

Hírdetés

http://mno.hu/

Ennek kapcsán érkezett szerdán egy nap erejéig kedvenc gödöllői pihenőjére Erzsébet királyné élethű viaszmása a Madame Tussauds bécsi panoptikumából, amelyet pár óra erejéig a kastélyba látogatók is megtekinthettek.

Bécsben egyébként Sisi Uncovered Experience címen tárlat is van életéről. S az intézet igazgatója, Arabella Kruschinski megjegyezte: „ A kor technikai vívmányaival meg akartuk mutatni a királyné igazi arcát, hisz tudjuk, hogy a valóság meglehetősen eltér a cukormázas Sisi filmek világától. Erzsébetet, egy nőt, aki keresi a belső és a külső szabadságot. A lélegzetnyi szabadságot biztosan megtalált Gödöllőn. Ez biztos. „Sisi életét korhűen, kendőzetlenül és giccstől mentesen ábrázoljuk.”

Sisi hatvan évesen, 1898. szeptember 10-én merénylet áldozata lett. Noha útját biztonsági szempontból veszélyesnek tartották, Genfbe utazott, ahol Sztáray Irmával a Beau Rivage Szállóból a Genfi-tó partján húzódó sétányon a hajóállomásra sietett, s ekkor Luigi Lucheni olasz anarchista fellökte, és egy hegyesre élezett reszelővel szívtájékon szúrta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »