Ilyen volt a hajnali holdfogyatkozás – Képekkel

Ilyen volt a hajnali holdfogyatkozás – Képekkel

Hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás volt, melyet részleges holdfogyatkozásként a láthatáron Magyarországról is megfigyelhettünk.

A jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt.  A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színűvé válik a földi légkörön szóródó fény hatása miatt.

Míg a teljes fogyatkozást Amerikából jól észlelhető volt, addig Magyarországról csak a jelenség eleje, a részleges fogyatkozás volt látható.

Hírdetés

A folyamat Magyarországon hajnalban 4 óra 27 perckor kezdődött, a Hold ekkor már csak alig 6 fokkal volt a délnyugati látóhatár fölött.

A holdnyugta időpontjában egy szabálytalan, torzított, 42 százalékos sarló volt látható, amely a fénytörés miatt még aszimmetrikus szárakkal is rendelkezett. Emellett, mivel a Hold másfél nap múlva lesz földközelben, átmérője a szokásosnál is nagyobb volt. Az esemény 7 óra 55 perckor ért véget, amit nem láthattunk végig, tekintve, hogy a Hold területünkön 5 óra 7 perckor lenyugszik.

MTI/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »